Motala uppmärksammas internationellt

Publicerad: 23 juni, 2020 kl 11:41

skulptur av stenåldersman

På Charlottenborgs slott kan du träffa kommunens äldsta man.

Nu väcker rekonstruktionen av den 7 700 år gamle mannen i Motala internationell uppmärksamhet via tidskriften National Geographic.
– Jag är stolt över det arbete som kulturverksamheten gjort på Charlottenborgs slott, säger biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti.

Nyligen fick Charlottenborgs slott ett mycket fint tillskott i form av en rekonstruktion av en stenåldersman. Han är skapad av skulptören Oscar Nilsson utifrån ett av de kranier som grävdes fram vid Kanaljorden. Han är också i full gång med en rekonstruktion av en kvinna som hittades på samma plats. Den kommer allmänheten att kunna se lagom till nästa museisommar.

– Det är spännande och roligt att Motala kommun uppmärksammas internationellt. Vi kan visa att Motala är en plats som har mycket att erbjuda med sin långa historia, säger Jimmy Szigeti.

Han menar att utställningen på slottet är viktig inte bara för kommunens invånare utan även för utvecklingen av Motalas turistnäring.

– Jag är stolt över att vi kan visa upp fynd från utgrävningarna som gjordes i samband med infrastrukturutbyggnaden. Nu skördas frukterna av det fina arbete som kulturverksamheten gjort på Charlottenborgs slott, säger Jimmy Szigeti.


Texten Resultatmål 11: Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter, mot röd bakgrund, samt en ikon med teatermasker.
Nyheten är kopplad till resultatmål 11 – Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Ett rikt kultur- och fritidsutbud är en viktig aspekt för folkhälsan och bidrar till mer välmående invånare. Vi ska vårda och uppmuntra det viktiga arbete som bedrivs av föreningar runt om i kommunen.