Motala kommun inför förmånscykel för anställda

Publicerad: 11 juni, 2018 kl 06:16

Två personer som står med cyklar och cykelhjälm på huvudet vid vattnet i Motala med Motalabron i bakgrunden.

Sofie Bergh, Jonathan Rosén och alla andra anställda i Motala kommun får i höst ett förmånligt erbjudande om att hyra en cykel under tre år. Fotograf: Jessica Henulin

Anställda i Motala kommun kommer att erbjudas förmånscykel från och med hösten.

– Motala har sedan länge en profil som cykelstad. Nu vill vi utveckla det konceptet och då är det naturligt att erbjuda våra medarbetare en förmån som främjar både hälsa och klimatet, säger personalnämndens ordförande Rolf Hansson.

Förmånscykel innebär att den anställda hyr en cykel på ett treårigt avtal och betalar en månadskostnad för detta genom ett bruttolöneavdrag. På så sätt har man chans att skaffa en kvalitetscykel utan att det tär alltför mycket på privatekonomin.

– Det här är ett sätt för oss att profilera oss som en attraktiv arbetsgivare som värnar medarbetarnas hälsa, säger Rolf Hansson.

Uppskattad förmån

Förmånen riktar sig till alla tillsvidareanställda som inte har fyllt 64 år. Efter att de tre åren passerat kan man välja att lämna tillbaka cykeln, eller att lösa ut den till ett då fastställt marknadsvärde.

– Det här är en uppskattad förmån i andra kommuner som har infört den. Det är i princip kostnadsneutralt för kommunen genom att uthyrningen sker via ett företag som heter Ecochange, säger Jonas Forssell, personalchef.

Hållbar utveckling

Han ser förmånscykel som ett sätt att få fler att upptäcka fördelarna med att cykla.

– Det här är ett sätt att främja hälsosamma vanor och få våra medarbetare att må bättre. Det är förstås också positivt om fler kan cykla mer, eftersom det bidrar till en hållbar utveckling, säger Jonas Forssell.

Anställda i Motala kommun kan hitta mer information om hur förmånscykel fungerar på intranätet.


Läs mer om cykling i Motala kommun.