Motala hyllas som Årets UF-kommun

Publicerad: 8 april, 2019 kl 12:50

två kvinnor och en man vid prisutdelning

Jonna Castell från Ung Företagsamhet i Östergötland hyllar Motala som Årets UF-kommun i länet 2019. Kåre Friberg, KS-ordförande, och Lena Åberg, verksamhetschef för gymnasiet, tar emot blommor och diplom.

Motala kommun är Årets UF-kommun 2019 i länet. Nu har Ung Företagsamhet i Östergötland hyllat kommunledning och skolledning på plats i kommunhuset.

Varje år rankar Ung Företagsamhet Östergötland länets kommuner och utser årets UF-kommun. Rankningen görs på tre områden: andelen UF-företagare, antalet program med aktiva UF-elever samt förändringen av andelen UF-elever från föregående läsår i respektive kommun.

I år hamnar Motala kommun på en delad förstaplats med Linköping. De vinnande kommunerna har visat en positiv utveckling kring Ung Företagsamhet. Strategiskt arbete, uppsatta mål och samverkan är framgångsfaktorer som visar goda resultat, konstaterar Ung Företagsamhet Östergötland.

Det här läsåret drivs 57 UF-företag av sammanlagt 207 elever på Platengymnasiet och Carlsund utbildningscentrum.

På måndagsmorgonen var det dags för prisutdelning i kommunhuset. På plats fanns representanter från Ung Företagsamhet i Östergötland, näringslivet, kommunledning och gymnasieskolorna.

– Många av er här har varit med på resan. Det har varit en ganska lång resa som gjorts möjlig tack vare engagemang, drivkraft, eldsjälar och samarbete, säger Jonna Castell, regionchef för Ung företagsamhet i Östergötland.

Bra förutsättningar för elever

Hon pekar på forskning som säger att elever som driver UF-företag får större självförtroende, blir bättre på samarbete och växer som individer.

– Tillsammans möjliggör ni att era elever i Motala får de allra bästa förutsättningarna, säger Jonna Castell.

Kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg tar emot blommor och diplom till kommunledningen.

– Kommunledningen kommer fortsätta att stötta ert fantastiska jobb. Det är härligt att se alla engagerade vuxna och unga och jag hoppas att ni orkar håll i och ut, säger Kåre Friberg.

Entusiastiska lärare

Lena Åberg är verksamhetschef för Motalas gymnasieskolor. Hon bekräftar att det varit en lång och lite krokig resa.

– 2011 såg vi en vändning när vi gjorde entreprenörskap till obligatoriskt ämne på Carlsund. Det handlar mycket om att ha modet att ta steget. Utan våra entusiastiska lärare hade det aldrig varit möjligt, säger Lena Åberg.

Det är inte första gången Motala utses till Årets UF-kommun. Även 2017 fick Motala utmärkelsen.