Motala DigidelCenter förebild i Sverige

Publicerad: 15 mars, 2019 kl 13:33

man och kvinna vid filmkamera

Susanne Kastbom, projektledaren för Motalas DigidelCenter, intervjuas och filmas av Per Wistbo Nibell, kommunikatör på Linköpings universitet.

DigidelCenter på Motala bibliotek erbjuder service, tips och stöd i digitala frågor.
Motalamodellen är en förebild i landet och nu har verksamheten filmats av Linköpings universitet.

Om du inte vet hur din smarta telefon fungerar eller inte hittar på webben kan du få hjälp på DigidelCenter på Motala bibliotek. Hit kommer många kommuninvånare med frågor som rör teknik och digitalisering.

Projektet i Motala har som syfte att öka den digitala delaktigheten hos kommunens alla invånare. Motalaprojektet har fått stor spridning i hela Sverige.

– Vi har haft ett 40-tal studiebesök och många hör av sig för att få veta mer om hur vi arbetar, säger projektledare Susanne Kastbom på Motala bibliotek.

Samarbete med universitetet

DigidelCenter samverkar sedan i höstas med Linköpings universitet. Samarbetet genomförs med medel från Internetstiftelsen i Sverige.

Universitetslektor Karin Skill och hennes kollegor dokumenterar projektet och tar fram statistik.

– Vi har fokus på delaktighet och transparens. Det är ett demokratiskt problem om människor inte är digitalt delaktiga. Vi hoppas på mer medel så att vi kan fortsätta att följa den digitala utvecklingen och forska, säger Karin Skill.

Film om DigidelCenter

Nu har också Per Wistbo Nibell, kommunikatör på universitetet, filmat DigidelCenter, som ett led i samarbetet. Internetstiftelsen i Sverige har fått i uppdrag av regeringen att verka för att fler digitala centrum startas i landet. Filmen från Motala kommer bland annat att användas för att sprida information om DigidelCenter.

– Vi vill med alla medel undvika att de digitala klyftorna i samhället ökar, säger Susanne Kastbom.

– Det är öppet för alla, inte bara nybörjare och servicen är gratis. Vi erbjuder hjälp till självhjälp, säger bibliotekschef Birgitta Hellman Magnusson.