Publicerad: 21 februari, 2025 kl 09:45
Motala certifierad som vattensäker kommun

Mikael Olausson, generalsekreterare Svenska Livräddningssällskapet, Thomas Martinsson, enhetschef simhallen, och Camilla Krig, badmästare.
All som bor och vistas i Motala kommun ska känna sig säkra på och vid vatten. Som en del i säkerhetsarbetet har Motala certifierats som en vattensäker kommun av Svenska Livräddningssällskapet.
Motala är den trettonde kommunen i Sverige som certifieras som vattensäker kommun.
– Vattensäker kommun är ett förebyggande koncept för att skapa trygghet och säkerhet för allmänheten. Kommunen ska ha en övergripande kontroll. Det handlar om att öka kunskapen, kartlägga sårbarheter och ha en handlingsplan, säger Mikael Olausson, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.
Vattensäkerhet viktigt i Östergötlands sjöstad
Säkerhet och trygghet vid och på vattnet är förstås viktigt i Motala kommun, Östergötlands sjöstad. Genom certifieringen blir arbetet med vattensäkerhet tydligare och mer strukturerat.
– I en kommun som Motala är det väldigt viktigt att vi håller vattensäkerheten högt. Det är glädjande att det nu är tydligt uttalat att vi fortsätter utveckla vattensäkerheten, säger Lotta Lexén, bildningsnämndens ordförande (M).
– Det är klart att Östergötlands sjöstad ska vara en vattensäker kommun. Medarbetarna har arbetat hårt för att vi ska bli certifierade och det känns bra att vi nått ända fram, säger Hannah Gruffman, verksamhetschef kultur och fritid.
Samverkan ett måste
Motala har gjort ett gediget jobb inför certifieringen. Det finns en samverkansgrupp, som blir central i det fortsatta utvecklingsarbetet.
– Samarbetet inom kommunen och med andra aktörer, som till exempel Göta kanalbolag, är avgörande. Nu måste vi fortsätta samverka för att öka vattensäkerheten ännu mer, säger Camilla Krig, badmästare.
Motala kommun uppfyller sex kriterier
För att bli certifierad måste sex kriterier vara uppfyllda:
- Ansvarig för vattensäkerhetsfrågor
- Dokumenterad kunskap i skolan i simkunnighet och nödsituation i vatten.
- Tydlig plan för ökad simkunnighet hos vuxna.
- Personal på badanläggningar har rätt säkerhetsutbildning.
- Aktivt informera om vatten- och issäkerhet året runt.
- Ha minst en depå med utlåning av flytvästar och isdubbar.
– Vi har visat att vi lever upp till konceptet. Det här är viktigt och berör Motalaborna, från de allra yngsta till våra äldsta invånare, säger Thomas Martinsson, enhetschef för simhallen.
Certifieringen gäller i fyra år. Därefter kan kommunen ansöka om att certifieras på nytt.
Svenska Livräddningssällskapet