Möt Robin Nord, stolt barnskötare

Publicerad: 26 juni, 2019 kl 06:45

Robin Nord, barnskötare, strävar efter att låta våra barn växa upp i en tillåtande miljö, där det finns plats för alla.

Barnskötaren Robin Nord har som mål att bidra till en tillåtande värld, där alla får plats. Han hoppas att barnen i vuxen ålder kommer minnas sin förskola som öppen och glad, där de kunde vara sig själva.

Vad innebär ditt jobb?

– Som pedagog på en förskola har jag privilegiet att möta mängder med olika individer som alla har en fantastisk personlighet att bjuda på. Jag får tillsammans med mina kollegor erbjuda barnen en trygg miljö där de kan få vara sig själva och utveckla sin egna identitet och allt vad det innebär. Att arbeta med barn är förmodligen det mest kärleksfyllda arbete jag haft och någonsin kommer att ha.

Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter?

– Mina uppgifter är galet varierande. Först och främst ska jag se till att barnen känner trygghet och får den omsorg de behöver. De ska tycka att det är roligt att komma till förskolan! Vi ska även se till att ge barnen en lekfull och rolig miljö där de utmanas och därmed utvecklar alla sina förmågor. Vi följer förskolans läroplan och verksamhetsmål vilket innebär att vi ska utmana rådande normer, lära barnen om demokrati och alla människors lika värde. Vi pedagoger ska ha ett medvetet förhållningssätt och vara en förebild för barnen.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Att varje dag mötas av stora leenden och varma kramar. Ett barns skratt kan göra gråa dagar väldigt färgglada! Verksamheten är ganska fri och vi utformar dagarna så som vi och barnen vill. Jag har även förmånen att få se barnen utvecklas och ge dom förutsättningar och små byggstenar som de kommer ha med sig i resten av sina liv.

Hur är det att arbeta med ditt arbete?

– Mitt arbete är fantastiskt på väldigt många sätt. Som jag har svarat tidigare så ger vi barnen all uppmärksamhet de kan tänkas behöva för att de ska känna glädje och trygghet hos oss.
Det administrativa arbetet är dock något som många tror inte existerar. Vi sitter många timmar i veckan med dokumentationer, samtal, planering osv för att verksamheten ska rulla på, ibland på kvällstid. Alla som har barn i sin närhet vet att administration och barn helst ska hållas på två olika planeter, men vi på förskolan har uppenbarligen superkrafter!

Vad är du mest stolt över med ditt arbete?

– Jag är stolt över att kunna vara en person som barnen ser upp till. Allt jag gör och säger påverkar dom, det normbrytande arbetet som jag fokuserat extra mycket på har resulterat i starka individer som kan och vågar vara sig själva. Barnen på förskolan begränsas inte av samhällets normer och förhoppningsvis kommer genuspedagogiken att göra avtryck i deras liv.
Jag lär även ut tecken som stöd som ett alternativt sätt att kommunicera på. De flesta har blivit så duktiga att de kan göra sig förstådda i olika sammanhang. Detta öppnar upp världen för de själva, men även för barn med olika funktionsvariationer som helt plötsligt kan få en kompis som använder samma alternativa språk.

Vilka tre positiva ord beskriver ditt arbete bäst?

– Utvecklande, flexibelt och kärleksfullt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Dagen börjar kl. 06 med att några trötta ungar ramlar in. Vid 07 är det frukost och därefter kommer fler och fler barn. Vi pedagoger tar emot och ger barnen olika förslag och idéer på lekar och sedan är dagen igång.
Vi äter frukt runt tiotiden och nästan varje dag i ur och skur så går vi ut och leker. Förskolegården och våran skolskog är väldigt populära men eftersom vi även har tillgång till skolgården så brukar vi även leka där. När vi är full personalstyrka brukar vi dela barngruppen för att göra andra pedagogiska aktiviteter utefter barnens intressen.
Klockan 11:30 är det lunch följt av vila för att få ner barngruppen på jorden efter en förmiddag med lek och bus. Detta gör vi genom att släcka ner lokalen och dela ut madrasser till gruppen, sedan ligger vi ner i ca 20 minuter och lyssnar på avslappnande meditativ musik som har blivit en daglig rutin. Både vi vuxna och framförallt barnen behöver det för att hjärnan ska få varva ner.
På eftermiddagen går barnen hem allteftersom och runt 17.00 är det oftast tomt på förskolan.
Våra dagar genomsyras av diskussioner om allt mellan himmel och jord. Särskilt fokus ligger ofta på alla människors lika värde och ett normkritiskt tänk. Barnen är fria att göra och vara den de vill på förskolan, precis som det ska vara.

Hur bör man vara för att trivas med ditt jobb?

– Man behöver vara stresstålig, ha en bra hand med barn och framför allt vara öppen och flexibel.
En viktig grej är någon form av pedagogisk utbildning. Vi har en sån påverkan på barnen vi möter och kan lägga många byggstenar som de tar med sig i sitt liv. Så att man är medveten och påläst om läroplanen för förskolan är väldigt viktigt.

Vem skulle du rekommendera ditt jobb?

– Till personer som vill ha en utmaning och ett äventyr. Barn är fantastiska och har som alla andra människor bra och dåliga dagar. Man behöver kunna bemöta barnen på ett bra sätt oavsett hur deras dagsform är. Något jag tycker är viktigt är att man kan tänka utanför den svartvita boxen för att kunna ge barnen förutsättningarna att kunna utforska och upptäcka sig själva fullt ut.

Vad tycker du om dina kollegor?

– Mina kollegor är inte kloka, någonstans. Det är mina kollegor som gör det roligt att gå till jobbet.
Förskolan är ofta en stressig och högljudd miljö men med duktiga medarbetare så kan vi skratta bort nästan alla jobbiga situationer som vi kan tänkas möta på.

Hur bedömer du jobbmöjligheterna efter studier i ditt yrke?

– Det finns hur mycket jobb som helst. Det råder brist på utbildad personal inom förskolan.

Hur är det att arbeta inom din förvaltning på Motala kommun?

– Inom förskolan så spelar det ganska stor roll vilken enhet man jobbar på. Men på de flesta förskolor är stämningen bra och jag är glad över att ha så kompetenta och roliga kollegor i hela Motala kommun.
Kompetensutveckling finns det gott. Rektorer och även högre chefer stöttar och hjälper mig i mitt arbete och ser även till att utveckla nytänkande metoder kring genus och normer som jag brinner mycket för.


Visste du det här om Robin Nordh?

Namn: Robin Nord
Yrke: Barnskötare
Ålder: 24 år
Bor: Råssnäs i Motala
Intressen: Familj/vänner, musik, mänskliga rättigheter, skönhet
Utbildning: Lärling barn och fritid
Arbetat här sedan: Januari 2016


Öppen, stolt och nyskapande

Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?

Öppen

Öppenhet och nyfikenheten är det som driver mig och som är en stor del av den jag är. Det är viktigt att jag både i min professionella roll och som privatperson är öppen för allt och alla.
Om fler människor vågade bryta sina strukturer och fördomar så skulle fler i världen våga vara sig själva fullt ut.
I förskolan ska man vara öppen för olika sorters människor, jag vill att barnen kommer ihåg förskolan som en öppen och glad plats där de kunde vara sig själva. Förhoppningsvis har de med sig mycket fina minnen och vågar vara sig själva men även vara öppna för sina medmänniskor.

Stolt

Det är mycket som jag är stolt över. Under majoriteten av mitt liv har jag inte varit stolt över den jag varit och därför dolt en stor del av mig själv. Detta ledde till en psykisk ohälsa som nästan tog mitt liv.

Att jag har tagit mig ur den ohälsan, att jag nu är mig själv fullt ut och att jag är en förebild som kämpar för alla som inte passar in i samhällets normer och strukturer gör mig oerhört stolt.
Jag vill att stoltheten ska smitta av sig på andra människor så att fler kan vara nöjda med sig själva, för vi alla är olika och vi alla ska vara stolta över den vi är.

Nyskapande

Det mesta som jag gör är nyskapande eftersom jag som person är normbrytande. Jag har ett annat sätt att tänka än många andra människor och dessutom är jag väldigt trygg i mig själv.
Jag är inte rädd för att anamma mina feminina sidor och försöker så gott jag kan sudda ut alla spår av machokultur som jag blivit påtvingad under min uppväxt. Samhället och världen är i ständig förändring och jag är en del av den nyskapande rörelse som kämpar för att göra världen till en plats där vi alla får plats.