Möt Nicklas Helander, stolt rektor

Publicerad: 29 juli, 2020 kl 11:28

Nicklas Helander fortsätter att efter 20 år som anställd inom Motala kommun känna inspiration och uppleva utmaningar.

Nicklas Helander är rektorn som ser sin yrkesroll som både komplex, utvecklande och utmanande. Obesvarade frågor är för honom inga hinder då han tillsammans med kloka medarbetare ofta kommer vidare med kloka lösningar.

Vad innebär ditt jobb?

– Som rektor är mitt uppdrag att skapa de bästa förutsättningarna för att lärarna ska kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett professionellt sätt. Jag jobbar med att säkerställa att vi jobbar utifrån de lagar och förordningar som styr vår verksamhet och med ett ständigt utvecklingsarbete.

Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter?

– Mina arbetsuppgifter är väldigt varierande. Jag jobbar med alltifrån detaljfrågor till stora regionala och nationella frågor, ofta på samma dag. Som gammal i gården, med mina 10 år i ett yrke där de flesta byter arbetsplats efter 2-3 år, har jag tillsammans med min personal jobbat systematiskt och utvecklande i många av våra frågor och vi är idag ett gott exempel inom flera viktiga områden i vårt avlånga land. Exempelvis inom Lärlingsutbildning, validering och systematiskt kvalitetsarbete.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Att jag ständigt lär mig nya saker och att jag utvecklas i mitt ledarskap för varje dag som går. Jag har klok personal omkring mig som både ställer krav och som uppmuntrar vid framgångar och det uppskattar jag.

Hur är det att arbeta med ditt arbete?

– Det är komplext och många frågor har inga givna svar. Tillsammans med kloka personer runt mig kommer vi ofta fram till kloka lösningar och tar oss vidare.

Vad är du mest stolt över med ditt arbete?

– Att jag fortfarande ser stor utvecklingspotential i mitt arbete och att jag har medarbetare som gillar att utvecklas och gå före. Att vi står för en bra kvalitet och att vi kämpar för att få till bästa möjliga lösningar för våra elever.

Vilka tre positiva ord beskriver bäst ditt arbete?

– Utvecklande. Komplext. Utmanande.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Börjar med att gå igenom mejlkorgen för att se om det hänt något som gör att jag behöver prioritera om min dag. Därefter följer en rad bokade möten och uppdrag som är noggrant planerade. Jag bokar upp tid i min kalender för möten och uppdrag som måste blir gjorda inom vissa datum, för att få till en bra arbetsdag och en bra arbetsvecka. Börjar dagen runt kl.07.00 och avslutar i tid för hämtning på fritids, då hämtning faller på min lott i familjen.

Hur bör man vara för att trivas med ditt jobb?

– Man måste på riktigt gilla förändringsarbete och ständig utveckling. ”Det enda konstanta är förändring” brukar jag höra mig själv säga, ganska ofta. Det är viktigt att man är en lyssnande person som är ödmjuk för sitt uppdrag och ser storheten i det lilla. Varje beslut kan bli skalbart så det gäller att ha tungan rätt i mun och att vara ständigt uppdaterad på lagar, förordningar och kommunala regelverk som träffar vår verksamhet.

Vem skulle du rekommendera ditt jobb?

– Är du chef eller ledare inom privat verksamhet kan detta vara ett intressant steg i din utveckling. Kommunalt styre i en statligt styrd verksamhet är en ny utmaning, om man har privat verksamhet som bakgrund, som kräver sitt engagemang och tid att sätta sig in i. Personal- och arbetsmiljöfrågor är desamma i alla chefsjobb.

Lärare som är intresserade av uppdraget behöver vara kloka och förstå att chefskap och ledarskap i klassrummet är något annat än det som behövs som chef och ledare för en hel verksamhet. –Lärare blir ofta utmärkta rektorer om man kan hitta fler sidor hos sig själv och förblir ödmjuka för uppdraget.

Vad tycker du om dina kollegor?

– Mina kollegor och jag har mycket utbyte av varandra och vi tar tillvara på varandras kompetenser på ett bra och klokt sätt. Det har inte alltid varit så och självklart kommunicerar jag mer med de som jag kommer bäst överens med.

Hur bedömer du jobbmöjligheterna efter studier i ditt yrke?

– Du kan bara gå, bli antagen till, den statliga rektorsutbildningen först efter att du blivit anställd som rektor. Därav är du redan anställd när du går utbildningen.

Hur är det att arbeta inom din förvaltning på Motala kommun?

– Jag har haft olika uppdrag i kommunen i snart 20 år och jag trivs i stort sett varje dag med mitt uppdrag, vilket är ett bevis på att jag trivs inom bildningsförvaltningen. Jag brukar säga, att när jag slutar vissla när jag går till jobbet, och bytt ut det till tandgnissel, då ska jag byta jobb. Jag har inte slutat vissla ännu …


Visste du det här om Nicklas Helander?

Namn: Nicklas Helander

Yrke: rektor hos Vuxenutbldningen

Ålder: 42 år

Bor: i sjöstaden Motala.

Intressen: Träning och rörelse i alla dess olika former har alltid lockat och roat mig. På senare år har jag släppt fotbollen helt och börjat ägna mig åt cykling, löpning, simning, skidåkning, funktionell styrketräning och börjat lira golf igen. Jag gillar att utmana mig själv och det har resulterat i en rad häftiga upplevelser och många goda minnen. Hur låter det inte att: Cykla från Motala till Paris. Cykla genom hela Storbritannien. Göra en Ironman i Whistler, Canada. En svensk klassiker och några varv runt Vättern. Jag har utforskat stora delar av Östgötaleden med gott fika i ryggsäcken och gott sällskap.

Utöver träningen prioriterar jag familjen och umgås mycket med en otroligt klok och smart 7-åring. Hon lär mig mycket om livet. Min frus kloka tankar får mig ofta att klura på mina val i livet och vad vi vill göra och uppleva framöver.

Utbildning: kandidatexamen inom systemvetenskap kompletterat med en del pedagogik. Rektorsutbildning hos Stockholms universitet.

Arbetat här sen: 7 januari 2002 i olika roller. Började som lärare och övergick sedan till Vuxenutbildningsstrateg för att nu axlat rollen som rektor i snart 10 års tid.


Öppen, stolt och nyskapande

Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?

Öppen

Jag är öppen och ödmjuk i alla samtal jag har med personal, kollegor, kommuninvånare och i regionala och nationella möten. Jag delar med mig av det jag kan och vet och känner ibland att står för lite väl mycket historia, samtidigt som vi ständigt utvecklar oss vidare.

Jag är öppen för nya idéer och inspel från omgivningen och jobbar på att lyfta upp och berömma de som förtjänar det.

Stolt

Jag är stolt över vår verksamhet och alla i min personal. Jag pratar om stolthet i alla mina medarbetarsamtal och påvisar vikten av att känna stolthet i det vi gör varje dag. Viktigt att vi stannar upp, reflekterar, och berömmer oss själva för alla de bra och fina saker vi gör varje dag.

Nyskapande

Jag är en person som gillar att hitta kreativa och smarta lösningar på både gamla och nya frågor. Vi har en nyskapande verksamhet och är idag ledande i landet inom flera intressanta områden. Jag ser möjligheter när många ser hinder och mitt spontana svar på alla frågor är: ”Inga problem. Det där löser vi tillsammans!”