Möt Marie Ekman, stolt badmästare

Publicerad: 7 juli, 2020 kl 11:15

Marie Ekman, badmästare, älskar sitt varierande jobb i Motala simhall.

Marie Ekmans ambition är att lära ut det viktigaste som finns – simning. Hon är väldigt stolt över att ha fått lära många människor att röra sig i vatten. Utöver simundervisning ingår kassahantering, städning, schemaläggning av grundskolans simundervisning, kurs i hjärt-lungräddning och mycket mer i Maries arbetsuppgifter.

Vad innebär ditt jobb?

– Som badmästare är min ambition att få kommunens invånare att älska vattenlek och simning. Det är med stolthet jag utför mitt arbete.

Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter?

– Jag befinner mig större delen av min arbetstid i simhallen. Där handlar det om att hålla ett öga på de som badar och simmar, städa i simhallen och även i sporthallen samt hålla i olika nivåer på simskolor för såväl barn som vuxna. Jag tar även hand om kassan, är arbetsledare för mina kollegor, rekryterar nya medarbetare, håller i interna utbildningar, schemalägger grundskolans simundervisning och agerar hjärt- och lungräddningsinstruktör. Och, inte att förglömma, så är jag fika-ansvarig.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Att möta så många glada och positiva kunder. Och att se ett barns leende, när det lärt sig simma.

Hur är det att arbeta med ditt arbete?

– Jag har ett varierande arbete, med allt från städning till undervisning. Vi måste även ha koll på regler och rutiner kring hygien och säkerhet. Jag arbetar i en mycket varm miljö, vilket jag njuter extra av när det råder snöstorm utomhus.

Vad är du mest stolt över med ditt arbete?

– Jag är stolt över att ha lärt så många barn och vuxna att älska att simma och röra sig i vattnet. Det är något av det bästa som finns.

Vilka tre positiva ord beskriver bäst ditt arbete?

– Varierande arbetsuppgifter, skiftande arbetstider och fantastiska arbetskamrater som alla strävar efter samma mål.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Min arbetsdag börjar klockan sex på morgonen. Vissa morgnar tar jag fram en skurmaskin och skurar  simhallen till klockan åtta. Därefter följer tjugo minuters frukost och planering.

Beroende på hur mycket personal vi är följer sedan antingen kontorsjobb med planering av skolschema och personalschema samt svara på e-post från medarbetare och kunder, eller blir det simundervisning. Den ena dagen är aldrig den andra lik, även om sysslorna ofta kan vara desamma.

Hur bör man vara för att trivas med ditt jobb?

– Man behöver verkligen tycka om vatten och också alla slags människor. I mitt arbete får jag möta, hjälpa och undervisa såväl små barn, ungdomar, unga vuxna, föräldrar till små barn, funktionsnedsatta och pensionärer. Vi har en stor variation av kunder, varför du behöver vara serviceinriktad i den här yrkesrollen.

Vem skulle du rekommendera ditt jobb?

– Det här jobbet passar den som älskar att jobba med människor, service och att lära människan det viktigaste som finns, nämligen simning. Det är en fantastisk livförsäkring.

Vad tycker du om dina kollegor?

– Jag trivs väldigt bra med mina kollegor. De har bidragit till att jag har fortsatt arbeta på samma arbetsplats så länge. Vi kan ha våra olika åsikter men i slutändan hör vi alltid ihop.

Hur bedömer du jobbmöjligheterna efter studier i ditt yrke?

– Riktigt goda. Det kan i början handla om ett vikariat som sedan leder till lång och trogen tjänst.

Hur är det att arbeta inom din förvaltning på Motala kommun?

– Jag trivs jättebra. Motala kommun har varit min arbetsgivare i många år och det har aldrig varit några problem.


Visste du det här om Marie Ekman?

Namn: Marie Ekman
Yrke: Badmästare/arbetsledare
Ålder: 57
Bor: Djurkälla
Intressen: Triathlon, simning och min familj
Arbetat här sedan: Oj, började som vikarie 1982.


Öppen, stolt och nyskapande

Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?

Öppen

I mitt yrke behöver jag var öppen då jag behöver lyssna på vad gästerna har för funderingar, frågor och även idéer och tips till vår verksamhet.

Stolt

Jag kan inte annat än vara stolt för alla barn och vuxna jag lärt simma. Jag är också stolt över att vi fram till december i år har skött om vår simhall som då fyller 50 år.

Nyskapande

En simhall ger möjlighet till väldigt många olika aktiviteter, bara man är nyskapande och fortsätter utbilda sig inom området. Att hänga med i utvecklingen är ett måste för att överleva.