Möt Mannie Gustavsson, stolt fritidsgårdsföreståndare, samordnare inom BråMo samt samordnare mot Våldsbejakande extremism

Publicerad: 30 november, 2017 kl 16:04

Mannie Gustavsson är glad att i sitt arbete få följa våra tonåringars utveckling

Mannie Gustavsson arbetar för och med ungdomar. Hon är stolt över att få vara en del av unga människors väg mot vuxenvärlden. Hon gör det som fritidsgårdsföreståndare och som samordnare i BråMo och mot Våldsbejakande extremism. Det handlar inte om några lätta uppgifter. Hon upplever sitt arbete som lustfyllt, spännande och utmanande.

Vad innebär ditt jobb?

– Jag är föreståndare på Borensbergs fritidsgård, som riktar sig till ungdomar i årskurserna 7-9. Mitt arbete innebär att tillsammans med mina kollegor leda arbetet och utvecklingen, samt en del administrativa uppgifter.

BråMo är Motala kommuns brottsförebyggande råd, där jag fungerar som sammankallande och koordinerar arbetet runt de frågor vi arbetar med. Min tjänst som samordnare mot våldsbejakande extremism innebär att tillsammans med en arbetsgrupp arbeta förebyggande med utgångspunkt från kommunens handlingsplan.

Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter?

– Mina arbetsuppgifter är ganska olika, eftersom jag arbetar med olika saker. Föreståndartjänsten innebär planering för gården men också för gemensamma resor och arrangemang som fritidsgårdarna gör för kommunens ungdomar. Den innebär även administrativt arbete och arbete i den öppna verksamheten.

Mitt arbete som samordnare handlar mycket om att vara motor och en kraft som driver arbetet framåt.

I BråMo, som handlar om brottsförebyggande arbete, arbetar vi i bred samverkan. Mina arbetsuppgifter är att planera och kalla till möten och koordinera arbetet runt de uppdrag
vi har.

Min tjänst som samordnare mot Våldsbejakande extremism innebär ett förebyggande arbete med utgångspunkt från kommunens handlingsplan, göra lägesbeskrivning, nutidsbevakning både nationellt och internationellt.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Jag har fått möjligheten att arbeta med olika arbetsuppgifter, vilket är oerhört stimulerande och roligt, det ger mig nya utmaningar och nya kunskaper. Jag tycker det är spännande att få möta så många olika människor, både unga och vuxna. Att få delta och vara en del av den utveckling som tonåren innebär är en ynnest.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är stolt över att få vara en del av unga människors väg mot vuxenvärlden, att känna att man är meningsfull. Jag är också stolt över att få möjlighet att arbeta förebyggande på olika plan, ett arbete som jag tycker är oerhört viktigt.

Beskriv ditt arbete med tre ord!

– Lustfyllt, spännande och utmanande.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Extremt svårt att beskriva en arbetsdag, finns inte en enda som är lik den andra. Ibland är jag på fritidsgården, där jag arbetar på kontoret, fixar mackor, umgås med ungdomar,  planerar och har aktiviteter. Inom fritid arbetar vi även tillsammans med de andra gårdarna och med Hallen i större arrangemang, t.ex. valborgsmässofirande och skolavslutning.

Vi samarbetar med skolan, har gruppverksamhet, kan skratta och glädjas med ungdomarna men också stötta, samtala och hjälpa dem som behöver det. Andra dagar sitter jag på kontor i kommunhuset, arbetar med de brottsförebyggande frågorna och det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Det blir en hel del möten, både de jag håller i själv och andra möten som jag deltar i.

Hur bör man vara för att trivas?

– Man bör vara extremt flexibel, gilla och inte vara rädd för utmaningar, trivas med att ha många bollar i luften samtidigt. Tycka om människor i allmänhet och ungdomar i synnerhet, vara öppen för olika personligheter och vara fördomsfri.

Hur är det att arbeta i Motala kommun?

– Jag trivs mycket bra i kommunen, känner att jag får möjlighet att arbeta med det som intresserar mig och som ligger mig nära. Jag har också fått förmånen att utveckla mig själv
och fått nya utmaningar.

Hur är samarbetet med kollegor?

– Jag känner mig oerhört lyckligt lottad som omges av så fantastiska kollegor, vi stöttar och uppmuntrar varandra. I min vardag finns otroligt många skratt. Flera av mina kollegor har även blivit mina nära vänner.


Visste du det här om Mannie Gustavsson?

Namn: Mannie Gustavsson
Yrke: Fritidsgårdsföreståndare, samordnare i BråMo och mot Våldsbejakande extremism
Ålder: 60
Bor: Borensberg
Intressen: Umgås med vänner, läsa böcker, film, matlagning
Utbildning: Gymnasiet men mest av allt ”livet”. Arbetat i kommunen sedan 2005.


Öppen, stolt och nyskapande

Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?

Öppen: Jag är öppen för nya möjligheter, nya lösningar, nya människor. I mitt arbete med ungdomar försöker jag alltid vara fördomsfri, alltid hitta vägar för nytt tänk och nya chanser.
Stolt: Jag är stolt över att jobba i en kommun som satsar på ungdomars fritid, att få följa och vara en del i ungdomarnas tonårstid. Jag är stolt över att jobba i en kommun som utvecklas framåt och där jag får möjlighet till nya utmaningar.
Nytänkande: Nya tankar, idéer, lösningar är viktigt för mig. Att fästa blicken framåt och utifrån det hitta bästa vägen, är något jag strävar efter själv och även delar med mina medarbetare.