Möt Evelina Ottosson, stolt bibliotekarie

Publicerad: 23 oktober, 2018 kl 11:11

Evelina Ottosson, bibliotekarie, arbetar för att ge barn och unga i Motala en meningsfull fritid och många minnesvärda kulturupplevelser.

Hon tycker att det allra bästa med jobbet är glädjen i att få glädja andra människor. Evelina Ottosson, bibliotekarie, ingår i årets ambassadörsgrupp ”Stolt medarbetare”. Här förklarar hon vad en bibliotekarie gör och det är otroligt mycket mer än att ”sitta vid en disk och blippa streckkoder hela dagarna”, vilket en av hennes vänner en gång trodde var hennes enda arbetsuppgift.

Vad innebär ditt jobb?

– Jag arbetar på Motala bibliotek och i arbetslag Barn. Jag arbetar för att ge barn och unga i Motala en meningsfull fritid och många minnesvärda kulturupplevelser.

Mitt jobb är väldigt varierat då målgrupperna befinner sig mellan 0-18 år samt vuxna i deras närhet. Så det kan vara allt från att prata språkutveckling och boktipsa för nyblivna föräldrar till att prata om cosplay med ungdomar.

Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter?

– På biblioteket har vi flera ben att stå på och vi arbetar efter vår kommuns biblioteksplan och vår nationella bibliotekslag. Självklart har jag läsfrämjandet som ett ben att stå på. Jag arbetar med det vida begreppet berättande för barn och unga mellan 0-18 år. Jag ska inspirera till läsning och läsglädje men också till eget skapande av berättelser.

Ett annat ben är den fria kunskapsförmedlingen och fria åsiktsbildningen i vårt demokratiska samhälle. Ett bibliotek som finns och är tillgängligt för alla! Vi försöker skapa samarbeten lokalt med många och vi försöker vara där våra medborgare är för att visa och nå ut till fler och berätta vad vi gör och att vår service faktiskt är gratis. Vi har ett samarbete med folkbiblioteken i hela länet, Götabiblioteket, för att förbättra vår hjälp ut till medborgarna. I detta samarbete fortbildar vi även varandra för att få en så bra kompetens som möjligt.

En av mina stora arbetsuppgifter är att planera och hålla i programaktiviteter på Motala biblioteket för barn och unga. Vi har småbarnscafé, sagostunder, familjelördagar, programmering, lovaktiveteter, aktiviteter riktade till barnomsorgen m.m.

Ett mål vi har på biblioteket är att vi vill att fler ska upptäcka biblioteket och därför arbetar vi just nu också mycket med biblioteksmiljön. Förhoppningen är att det snart kommer finnas en ny och fräsch barnavdelning i våra lokaler.

Vi får inte glömma bibliotekets sedvanliga arbetsuppgifter. Jag har till uppgift att se över vårt mediebestånd, köpa medier för barn i 0-5 år men även gallra och hålla det fräscht. Därtill tillkommer arbeta i informationsdisken, samtal och boktipsandet bland bokhyllorna.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Glädjen att glädja andra. Vi på Motala bibliotek har en fin service till våra medborgare!

Hur är det att arbeta med ditt arbete?

– Ett roligt och varierande jobb. Ibland kan det vara stressigt men vi på biblioteket brinner för vår verksamhet. Vi är eldsjälar som driver på oss själva.  Vi är en arbetsplats som inte är rädd för att prova nytt utan bibliotek är en plats som hela tiden behöver följa med i samhällsförändringarna för att bäst kunna ge den service medborgarna behöver. Så vi sitter inte vid en disk och blippar streckkoder hela dagarna som en kamrat till mig trodde att jag skulle göra resten av arbetslivet när jag berättade att jag kommit in på bibliotekshögskolan.

Vad är du mest stolt över med ditt arbete?

– Att vi finns i en lokal som är öppen för alla. Vi på biblioteket jobbar för att den stora massan och den lilla individen ska känna sig välkommen. Jag är även mycket stolt över innehållet på biblioteket – alla biblioteksresurser vi tillhandahåller (medier, databaser, kurser, programverksamhet). Det finns något för alla och det enda som behövs är ett lånekort och som till och med är gratis att skaffa!

Vilka tre positiva ord beskriver bäst ditt arbete?

– Engagerande, utmanande och stimulerande

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Är den morgonpigga typen så jag kommer till jobbet strax före sju. Då brukar jag få arbeta ostörd i nästan en timma innan arbetskamraterna anländer. Dessutom slutar jag oftast klockan fyra på eftermiddagen så chansen att umgås hemma med barnen finns innan det är kvällsmat och nattning. Morgonarbetet består oftast i att gå igenom och svara på alla mail som ännu inte hunnit besvaras från kollegor, kollegor i länet och alla samarbetspartners. En och en annan bilderbok kan också bli inköpt. Om jag ligger i fas med mailen så är det planering av barnaktiviteter som upptar en större tid. Vi har utökat vår programverksamhet till fler aktiviteter de senaste åren som kräver en hel del marknadsföring. Så det gäller att få ut informationen i alla kanaler.

Vissa perioder är det många förskolor som önskar hjälp från oss. Då är det att efter önskemålen hitta rätt titlar och finna språkutvecklande material som passar just denna ålder. Vi har en del uppsökande verksamhet så någon dag besöker vi öppna förskolan eller logopedmottagningen och pratar böcker, språkutveckling och högläser en och annan bok.

Det krävs också väldigt många möten för att ro iland vår verksamhet internt, inom Götabibliotekssamarbetet och externt. Så vissa dagar kan möten uppta en hel dag. Men om det inte är så många möten fylls dagen med pass i informationsdisken eller vara ute i lokalen för att städa, sätta upp böcker och möta besökare på barnavdelningen.

Hur bör man vara för att trivas med ditt jobb?

– Serviceinriktad då vi träffar många människor med olika behov. Stresstålig, lätt för att knyta kontakter och vara driven och kreativ för att kunna blicka framåt.

Vem skulle du rekommendera ditt jobb?

– En person som är nyfiken, öppen och kommunikativ. Lätt för att knyta kontakter och samverka med andra. Vara idérik och ha ett eget driv. Vara kreativ och fånga upp impulser utifrån och ha förmågan att omsätta idéer till verklighet.

Vad tycker du om dina kollegor?

– Jag trivs jättebra med mina kollegor. Alla besitter en hög kompetens inom sina områden och driver därför biblioteket framåt. Viktigt är också att vi har roligt tillsammans. I mitt arbetslag har vi högt i tak och skrattar mycket tillsammans!

Hur bedömer du jobbmöjligheterna efter studier i ditt yrke?

– Mycket goda. På de flesta bibliotek ute i landet så är det svårt att få tag på bra och kompetent personal.

Hur är det att arbeta inom din förvaltning på Motala kommun?

– Som bibliotekarie i kultursektorn känner man sig ganska liten i den stora bildningsförvaltningen.


Visste du det här om Evelina Ottosson?

Namn: Evelina Ottosson
Yrke: Bibliotekarie
Ålder: 35
Bor: Motala
Intressen: familjen, läsa, resa, mat och dryck.
Utbildning: magisterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås
Arbetat här sedan: mars 2016


Öppen, stolt och nyskapande

Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?

Öppen
Jag vill vara öppen och bemöta våra besökare på ett bra sätt. Bland mina kollegor vill jag gärna vara öppen och dela med mig av min kunskap och erfarenheter. Sist men inte minst känner jag mig öppen för att finna nya samarbeten för att barn och unga i vår kommun ska kunna få det bästa tänkbara.

Stolt
Jag är stolt över mitt jobb, vi bidrar till att barn och unga får ta del av kulturupplevelser i Motala.

Nyskapande
Jag känner att vi på biblioteket ofta inte står och trampar på samma ställe. Vi vill utveckla och utvecklas.  Jag behöver därför kontinuerligt ta till mig nyheter, idéer och ny forskning.