Möt Daniel Andersson, stolt rörnätstekniker

Publicerad: 26 juni, 2019 kl 13:40

Daniel Andersson arbetar som rörnätstekniker inom Motala kommun.

Daniel Andersson har koll på det som finns nergrävt under vår markyta, nämligen kommunens alla vattenledningsrör. Som rörnätstekniker anser han att han jobbar med världens viktigaste livsmedel: vatten.
– Jag är stolt över att arbeta med så viktiga samhällsfunktioner som vatten och avlopp. Rent dricksvatten är utan tvekan det absolut viktigaste livsmedlet vi människor har, säger Daniel.

Vad innebär ditt jobb?

– Mitt arbete går ut på att tillsammans med fyra andra rörnätstekniker ta hand om drift, reparera samt underhålla Motala och Vadstena kommuners ledningsnät för dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Motala och Vadstena har tillsammans runt 50 mil dricksvattenledning med elva tryckstegringsstationer och nio vattenreservoarer. Vi arbetar med 44 mil spillvattenledning och totalt 90 pumpstationer. Från 33 mil dagvattenledning rinner vatten ut i olika våtmarksreservoarer för våtmarksrening. Vi ansvarar även för att kontrollera och besikta omkring cirka 1000 brandposter per år. I Motala och Vadstena kommun har vi över 10 000 vattenmätare som ska bytas efter givna intervaller.

Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter?

– Jag jobbar främst med vatten på min avdelning. Så mina arbetsuppgifter handlar mycket om kontroll av brandposter, kontroll/motionering av avstängningsventiler, avstängning av vattentillförsel vid t.ex rörarbeten, kontrollavläsning av vattenmätare, montering/byte av vattenmätare samt uppmärkning av ventiler, brandposter etc.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Friheten av att kunna i stor utsträckning planera mina dagar själv. Det bygger mycket på frihet under ansvar som fungerar alldeles utmärkt på min avdelning. Jag träffar mycket folk i mitt arbete och de flesta är nyfikna på vad man gör. För de flesta är kunskapen om ledningsnätet under marken näst intill obefintlig. Så det är kul att folk kommer fram och är nyfikna.

Hur är det att arbeta med ditt arbete?

– Det är fritt med egen planering. Det gäller att man är lite ”serviceminded”, då jag jobbar mycket ut mot kund vid t.ex vattenavstängningar, mätarbyten osv. Jag jobbar mycket utomhus, vilket kan vara både på gott och ont.

Vad är du mest stolt över med ditt arbete?

– Att få arbeta med världens viktigaste livsmedel, vatten. Och med en sådan viktig samhällsfunktion med att leverera dricksvatten till våra abonnenter.

Vilka tre positiva ord beskriver bäst ditt arbete?

– Fritt, spännande och viktigt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Vi i gruppen samlas på morgonen över en kopp kaffe och går igenom dagen.  Sen blir det en vattenavstängning till en villa bokat av en rörmokare fram till frukost. Efter frukost behöver ett anläggningslag hjälp med avstängning av vatten, då de ska reparera en vattenläcka. Här behöver jag också köra ut en nödvattenkärra till de boende som blir utan vatten under tiden reparation pågår. Efter lunch är det inget bokat, så då kontrollerar jag brandposter resten av dagen.

Hur bör man vara för att trivas med ditt jobb?

– Man bör kunna ta egna initiativ och vara ansvarstagande. Man bör vara serviceminded, och kunna bemöta kunder. Det är bra om man är tekniskt lagd, en praktiker.  Man ska kunna jobba i grupp, såväl som självständigt.

Vad tycker du om dina kollegor?

– Ett härligt gäng med gedigen erfarenhet. Det var inget svårt att komma som ny till jobbet med dessa kollegor. Mycket hjälpsamma. Vi har en trevlig stämning på min arbetsplats där man respekterar varandra.

Hur bedömer du jobbmöjligheterna efter studier i ditt yrke?

– Mycket goda. Det här är ett yrke som aldrig kommer försvinna och inte heller privatiseras då ett va-bolag inte får gå med vinst enligt vattentjänstlagen.

Hur är det att jobba inom din förvaltning på Motala kommun?

– Ska jag vara helt ärlig så märker jag inte av tekniska serviceförvaltningen så mycket. Jag känner mer att jag jobbar på vattenenheten. Men tänker jag efter så får jag väl ändå säga att det är en stabil plattform att stå på.


Visste du det här om Daniel Andersson?

Namn: Daniel Andersson
Yrke: Rörnätstekniker
Ålder: 36 år
Bor: Prinsgatan, Motala
Intressen: Resor, mat, och motorcykel
Arbetat här sedan: 2016


Öppen, stolt och nyskapande

Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?

Öppen

Att vara öppen i mitt yrke är viktigt, främst i den öppna dialogen med kunder. Att vara lyhörd och öppen för förslag.

Stolt

Jag är stolt över att arbeta med så viktiga samhällsfunktioner som vatten och avlopp. Rent dricksvatten är utan tvekan det absolut viktigaste livsmedlet vi människor har, och utan ett fungerande avlopp så är vi tillbaka till 1800-talets London med det stora kolerautbrottet.

Nyskapande

Att följa med i utvecklingen med ny teknik är något jag verkligen tycker är intressant. Vi tittar på flera nya tekniker och utrustningar som skulle hjälpa oss i våran arbetsvardag. Just nu tittar vi på utrustning för rörinspektion/filmning. En tjänst som vi idag köper in från underleverantörer, men som vi nu utvärderar att införskaffa själva.