Publicerad: 21 november, 2019 kl 13:34
Möt Anne Karlsson, stolt IT-koordinator och telefonstrateg

Anne Karlsson ansvarar för kommunens telefoniavtal och kontakten med leverantören av de tjänsterna.
Anne Karlsson anser att det viktigaste arbetet finns inom offentlig förvaltning.
– Vi är inte här för vår egen skull, utan för att vi är med och skapar en bra kommun för alla i Motala, säger Anne Karlsson, IT-koordinator och telefonstrateg.
Vad innebär ditt jobb?
– Jag jobbar som IT-koordinator och telefonistrateg på kommunens IT-enhet. Det betyder att jag bland annat jobbar med IT-upphandlingar, utredningar, projekt, licenser och avtal. Jag ansvarar också för kommunens telefoniavtal och kontakten med leverantören av de tjänsterna.
Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter?
– Mina arbetsuppgifter kräver ofta att man kan lite om mycket och att man kan se helheten och sammanhangen även när man pratar om detaljer. Jag är varken utbildad upphandlare eller IT-tekniker utan har en utbildningsbakgrund som statsvetare så jag har fått lära mig saker på vägen för att klara mina arbetsuppgifter.
Vad är det bästa med ditt arbete?
– Det bästa med mitt arbete är att jag får vara med och utveckla och påverka hur både min arbetsplats, IT-enheten, och andra verksamheter i kommunen använder IT och telefoni. Jag får också inblick i många olika slags verksamheter inom kommunen vilket ofta leder till nya tankar och idéer om vilka krav som kan ställas vid upphandlingar till exempel.
Vad är du mest stolt över?
– Jag är mest stolt över den utveckling vi gjort på IT-enheten under de senaste åren då vi växt ganska mycket. Till exempel har vi från och med i år tagit över ägandet av kommunens datorer från verksamheterna och infört en livscykelhantering som innebär att alla medarbetare i kommunen kommer att ha tillgång till ändamålsenliga och uppdaterade datorer numera. Detta kommer att ta bort mycket frustration och onödigt ”teknikstrul” både för användare och för vår servicedesk, tror jag.
Beskriv ditt arbete med tre ord.
– Utmanande, varierande och utvecklande.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– En typisk arbetsdag börjar med att läsa och svara på mail samt se över kalendern för att planera dagen och kommande dagar. Om det är måndag har vi ett stående 10-minutersmöte där hela enheten deltar där vi går igenom vad som är på gång under veckan, om vi har någon akut driftstörning eller annat viktigt som är bra att hela enheten vet om. Sen jobbar jag kanske med underlaget för en kommande upphandling innan det är dags för ett avstämningsmöte för ett projekt. Resten av dagen kan bestå i andra möten med exempelvis leverantörer, framtagande av statistik, ekonomisk uppföljning eller beställning av licenser.
Vem skulle du rekommendera ditt jobb?
– Någon som vill ha ett omväxlande administrativt arbete med en stor del av dagen framför datorn men samtidigt gillar kontakter med andra verksamheter i kommunen och inte räds att ifrågasätta och ställa krav på de leverantörer som kommunen köper tjänster från.
Hur är det att arbeta inom Motala kommun?
– Att arbeta inom offentlig förvaltning är det viktigaste man kan göra tycker jag! Vi är inte här för vår egen skull utan för att vi är med och skapar en bra kommun för alla som bor i Motala. Vi har ett stort ansvar att se till att våra skattepengar används på ett så bra sätt som möjligt.
Visste du det här om Anne Karlsson?
Namn: Anne Karlsson
Yrke: IT-koordinator/telefonistrateg
Ålder: 50 år
Bor: Tegelviken i Motala
Intressen: Rider islandshäst. Har ingen egen häst men rider gärna andras, tar lektioner och går kurser.
Öppen, stolt och nyskapande
Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?
Stolt
Jag är stolt över att jobba i Motala kommun. Här får jag chans att bidra till att leverera IT-stöd till kommunens medarbetare och se till att våra skattepengar används på ett bra sätt. Jag är också stolt över att bo i vår mycket vackra sjöstad!
Öppen
Jag försöker alltid vara öppen för nya idéer, arbetsuppgifter och arbetsformer. Det är viktigt för att kunna utvecklas och komma framåt.
Nyskapande
Som kommun måste vi vara nyskapande och våga tänka i nya banor men det är också en balansgång att inte springa för fort på allt som är nytt. Det är viktigt att alla är med på tåget och att alla har samma förutsättningar först.
