Publicerad: 8 augusti, 2017 kl 15:59
Möt Anna-Karin Pålsson, stolt processingenjör

Anna-Karin Pålsson, stolt processingenjör.
Hur skulle du beskriva ditt jobb?
– Jag arbetar på enhet vatten med att på olika sätt förbättra kvaliteten på vårt avloppsvatten i Motala samt Vadstena kommun. Mitt arbete styrs av ett kvalitetssystem som heter Revaq och som har som mål att sluta kretsloppet kring avloppsvattnet och även att skydda vårt fina dricksvatten. Det kan vara information för att öka medvetenheten hos hushåll och industri om vad som hör hemma i avloppet, att mäta och spåra utsläpp av ämnen som vi inte vill ha i vårt avloppsnät etc. Det handlar mycket om att få kommuninvånarna att förstå att ingenting försvinner från det som spolas ner. Antingen hamnar det i det vatten som går ut från reningsverken och då ut i våra sjöar eller så hamnar det i den fasta restprodukt som blir kvar och som vi strävar efter att få in i ett kretslopp. Därför är det viktigt för oss alla att fundera över vad som hamnar i våra avlopp.
Hur är det att arbeta som revaqansvarig?
– Det är spännande. Vi arbetar mycket på vatten och avfallsenheten med miljöfrågor och arbetet med Revaq är just en sådan. Vi måste börja förstå att ett reningsverk är byggt för att ta hand om avloppsvatten från våra hushåll. Tyvärr ökar kemikalieanvändningen i samhället vilket gör det extra viktigt att öka medvetenheten om vad som ska spolas ner av våra hushåll och vad industrin får släppa ut från sina verksamheter.
Vad är det bästa?
– Det är ett omväxlande och kreativt arbete där jag får skapa projekt som jag förväntar mig ska ge resultat och jag kan genom mätningar och analyser, följa kvaliteten på olika fraktioner här på reningsverket för att se om det har lyckats. Jag ingår även i en grupp som består av oss som har liknande uppdrag i Linköping, Norrköping och Mjölby. Det är bra att ha en grupp där vi kan diskutera vårt arbete och hålla oss uppdaterade om vad som händer inom vårt område. Här gör vi även gemensamma informationsinsatser. Senast en informationskampanj på pendeln Motala-Norrköping som rullade på deras info-skärmar på tågen om vad som hör hemma i avloppet!
Vad är du mest stolt över?
– Jag känner mig väldigt stolt över att bidra med min del av det miljöarbete som vi bedriver här på enhet vatten.
Beskriv ditt arbete med tre ord!
– Kreativt, noggrant och envist
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Mina arbetsdagar brukar bestå av en del sifferarbete. Beräkningar och balansräkningar görs regelbundet för att följa trender och prognoser för reningsverken. Bedömning görs också hur vi kan hantera vår restprodukt varje månad, godkänd restprodukt kostar mindre att hantera jämfört med en underkänd så förutom en miljömässig vinst så finns det även en ekonomisk vinst att förbättra kvaliteten på avloppsvattnet. Kvaliteten på avloppsvattnet sätter spår både i det vatten som går ut i sjön efter reningen samt även i restprodukten vi ”får över”. Varje år gör jag en handlingsplan utifrån förra årets resultat och utifrån den utförs olika aktiviteter som ska leda fram till en förbättring. Det handlar hela tiden om att förbättra!
Provtagningar i ledningsnätet görs också för att spåra oönskade utsläpp, det här är en praktisk arbetsuppgift och det är skönt att få komma ifrån skrivbordet ibland.
En dag kan också innehålla kontakt med något företag där utsläppen måste förbättras och här är det viktigt att skapa en förståelse för varför det är viktigt och varför vi ställer krav och att det i förlängningen handlar om vår miljö och vår vattenkvalitet.
Att uppdatera och lämna information om resultat till nämnden är också en sak som ligger på mitt bord.
Hur bör man vara för att ha ditt arbete och vem skulle du rekommendera det till?
– Det är ett kreativt jobb och jag har haft stor nytta av att ha haft andra jobb före detta. Det är också bra att ha en analytisk förmåga och att kunna dra rätt slutsatser från resultat av olika beräkningar så att insatserna man gör, får effekt. Mina kemikunskaper har inte heller direkt varit i vägen ;).
Hur är det att jobba på Motala kommun?
– Jag vet inte hur det är rent generellt men just min tjänst är rätt fri att utforma och jag känner att min chef har förtroende för det jag gör, vilket är viktigt för mig. För övrigt är det låga löner vilket är lite ostrategiskt då det kanske är en av anledningarna till att vi tappar en del medarbetare, jag hoppas att det kommer att förbättras.
Hur är samarbetet med dina kollegor?
– Jag har bästa kollegorna!! Jag behöver ha deras hjälp ibland med provtagning tex. och deras kunskap är jätteviktig för mig för att jag ska dra rätt slutsatser och för att det är alltid är fascinerande med den ”expertkunskap” som finns i en arbetsgrupp. Innan jag började på min tjänst hade jag ingen aning om hur komplext arbetet är med att rena vårt vatten. Både vårt dricksvatten och vårt avloppsvatten.
Namn: Anna-Karin Pålsson
Yrke: Processingenjör (Revaqansvarig)
Bor: Motala
Intressen: Spelar cello i Motala orkesterförening och en del andra grupper. Gillar att odla och fixa i trädgården men kostar även på mig att ibland göra ingenting och bara fundera över livet!
Berätta något om dig som ingen annan vet: Har svårt med tyst trafik, jag fick en biltuta att brinna upp en gång.
Utbildning: Magisterexamen i analytisk kemi.
Öppen, stolt och nyskapande
Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?
Öppen: Jag gillar att lära mig nya saker, det finns hela tiden mer att lära sig vilket är fantastiskt.
Stolt: Jag är stolt över att jobba med miljöfrågor. Motala och Vadstena är för mig kommuner som är förknippade med rent, fint och friskt vatten och jag vill bidra till att det förblir så. Det är ju faktiskt en högaktuell fråga i samhället!
Nyskapande: Varje dag innehåller någon form av problemlösning och det gäller hela tiden att tänka både fritt och rätt för att dra rätt slutsatser. Det går inte att vara för fyrkantig i det här jobbet.