Publicerad: 26 oktober, 2017 kl 11:33
Möt Anita Majava, stolt gymnasielärare

Anita Majava är läraren vars mål är att alla elever ska få uppleva känslan av att lyckas.
Om Anita Majava i dag skulle få välja att omskola sig skulle hon göra samma val som hon en gång gjorde, att få bli lärare. Läraryrket är otroligt utvecklande och meningsfullt, menar Anita. Hon är tacksam för bildningsförvaltningens mod att låta vår skola ligga i framkant.
Vad innebär ditt jobb?
– Jag undervisar i engelska och svenska, men är också ansvarig för specialpedagogiska insatser som innebär att jag tillsammans med elever skapar planer för individanpassad undervisning och visar på möjliga lösningar som kan underlätta för elevens lärande. Som förstelärare arbetar jag konkret för att inspirera kollegor till att använda digitala verktyg i undervisningen för att gynna elevernas lärande. Vi ska inte använda tekniken för teknikens skull utan utnyttja tekniken som en språngbräda för att utveckla undervisningen när den kan hjälpa eleven att uppnå kunskapsmål. Mitt mål är att alla elever ska få göra framsteg och få uppleva känslan av att lyckas och att få lära nytt. Det är viktigt att eleverna känner att jag som lärare tror på dem och deras förmåga att ”växa”.
Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter?
– Det roligaste med mitt arbete är mötet med människan, individen och få dem att inse att de förmår och klarar och kan övervinna svårigheter. Läraryrket är också otroligt kreativt och jag tycker att det varje läsår är lika spännande att få planera kursinnehåll och skapa variation i lektionspassen. Jag arbetar mycket med film och inspelningar i mina kurser, alltså det är eleverna som redovisar och skapar presentationer med filmverktyg. Jag är också mentor för en klass tillsammans med två fantastiska lärare, Lisa Heine och Ingela Horgby. Det är spännande att vara med i elevernas resa under de tre åren de studerar hos oss. Jag gråter alltid bakom solbrillorna på studenten när de springer ut. Det är av glädje, men jag blir så himla rörd då jag har insyn i hur de kämpat och så kommer den där sista vårterminen …
Vad är du mest stolt över?
– Jag tycker om att försöka skapa ”rika uppgifter” som innebär att eleverna arbetar med ett längre tema kring något. I detta tar jag sedan in olika kunskapsmål och olika perspektiv som gör att eleverna skriver, diskuterar och redovisar utifrån många infallsvinklar fast kring samma innehåll. En grupp i Svenska 2 arbetade med svensk arbetarlitteratur genom att göra efterforskningar kring livsöden från den stora utvandringen 1821-1930 och för att sedan hitta paralleller till vår tids flyktingar, vilket mynnade ut i fantastiska presentationer i miniaulan om ”Hälsningarna hem – om hemlängtan, skönmålningar, saknad och drömmar.” Eleverna utvecklade sin retoriska skicklighet något enormt genom detta projekt och bland publiken föll en och annan tår. Det kommer jag aldrig att glömma och säkert inte eleverna heller. Motala Tidning skrev ett reportage om detta och alla imponerades över elevernas mod och kunnighet.
Hur är det att arbeta med ditt arbete?
– Det är otroligt stimulerande på många sätt. Jag imponeras otroligt över alla duktiga och inspirerande lärare på skolan. Det finns så mycket att lära av varandra och det är spännande att tillsammans arbeta för ”en skola i tiden”. Motala kommun har satsat på att skolan ska ha den senaste tekniken och vara en modern plats för kunskap och det är jag jätte glad över! Det är mycket nytt för både oss lärare och för eleverna att lära, men vi är med på ”tåget” och resan in i framtiden har bara börjat.
Vilka tre positiva ord beskriver bäst ditt arbete?
– Nyskapande, kreativt och meningsfullt!
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Förr började den ofta i kopieringsrummet, men nu i och med en-till-en satsningen, checkar man av att den sista delen i målsättningar och lektionsplanering är på plats i elevernas digitala kursrum. Sedan hälsar man snart på elever som redan samlats utanför klassrumsdörren. Jag har alltid en ”starter”, dvs. en uppvärmningsövning som eleverna får starta med parvis eller i team. Under tiden startar jag upp dator och smartboard och sedan drar vi igång med att varje grupp får välja om de önskar dela det viktigaste ur sitt samtal/uppdrag med de andra. Man har alltid rätt att säga ”pass”. Därefter presenteras dagens målsättningar och uppdrag. Efter den tyngre arbetsprocessen, får eleverna då och då fylla i en ”exit-ticket” som ger dem chansen att tala om vad de lärde sig, de kan ställa frågor som inte besvarats etc. Beroende på var i kursen man befinner sig, kan eleverna också vara uppe på Bondebacka för att spela in hjältesagor eller deckare de skrivit själva.
Andra moment under dagen är avtalade träffar med elever för coachande samtal eller för att arbeta med strategier för lärande. Tre eftermiddagar erbjuder jag drop-in stöd för elever i engelska och svenska. Jag riktar mig också till kolleger och erbjuder dem att delta på månadens workshop kring digitala verktyg. Tidigare skapade jag bl.a. Digilett som var en plats för att lära sig mer om smartboarden, men nu är fokus i huvudsak på verktyg som finns i Office 365. Jag har ett omfattande samarbete med bibliotekarie Carina Bergman och vi har möten där vi tillsammans arbetar med att skriva lathundar som ska hjälpa lärare att veta hur olika digitala verktyg kan användas i undervisningen och i kommunikationen mellan lärare.
Hur bör man vara för att trivas med ditt jobb?
– Vara intresserad av människor, ha goda ämneskunskaper och vara nyfiken på vad god undervisning egentligen innebär.
Vem skulle du rekommendera ditt jobb?
– Jag tänker att förmågan att bygga goda relationer är ett fundament man som lärare bygger vidare på. Man behöver tycka om människor för att leda människor, men man behöver också fördjupade kunskaper om de ämnen man undervisar i. Till detta behövs sedan flera nypor kreativitet, flexibilitet och 1-2 dl tålamod.
Vad tycker du om dina kollegor?
– Jag beundrar dem för deras skicklighet på många områden! Den kunskap som existerar på en skola är enorm! Var ryms den? Inget kärl räcker till! Det är en otrolig förmån att vistas i den här miljön för både mig och för att inte nämna eleverna. De investerar i sina liv här!
Jag kommer att tänka på en härlig kollega Lioudmila Outchaneva Öster som lagt så mycket tid på att möjliggöra ett internationaliseringsprojekt med Finland. Tack vare hennes arbete får våra elever besök av finska elever i höst och vi åker också till dem nästa år. Dessa saker gör att vi är en skola i tiden på många sätt! Vänskapsband och lärande som ett projekt som detta möjliggör är något alldeles speciellt och en förmån för oss och våra elever.
Hur bedömer du jobbmöjligheterna efter studier i ditt yrke?
– Supergoda! Men framförallt måste jag säga att skulle jag välja yrke på nytt så skulle jag vilja bli lärare igen! Välkommen till ett stimulerande och spännande yrke.
Hur är det att arbeta inom din förvaltning på Motala kommun?
– Utvecklande och meningsfullt. Motala kommun har gjort en enorm satsning på skolan och i dag har varje elev på min skola en egen bärbar dator. Med stormsteg går vi in i framtiden och möjligheter till fortbildning och nya kunskaper finns. Nyskapande är ett passande ord för bildningsenhetens mod att ge oss chansen att vara i framkant. Med spänning väntar jag på hur undervisningen utvecklas inom en snar framtid.
Visste du det här om Anita?
Namn: Anita Majava
Yrke: Gymnasielärare engelska & svenska (Förstelärare IKT & pedagogik)
Ålder: 50
Bor: 100 meter från jobbet! Har tagit bilen två gångerJ Motala nära Platengymnasiet
Intressen: Sjöliv-båtar- hästar och min hund
Berätta något som ingen annan vet: Jag kommer snart ut med en bok, en actionkomedi som heter ”Den ofrivillige kuriren”
Utbildning: Barn- och ungdomspedagogisk examen, samt gymnasielärarexamen i engelska och svenska
Arbetat här sedan: början på 1990-talet…först på förskola och nu på gymnasiet
Öppen, stolt och nyskapande
Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?
Öppen: Jag är nyfiken och öppen för de möjligheter en-till-en satsningen medför på vår skola. Jag vill använda mig av de nya resurserna tekniken medför och väntar på att det ska märkas i elevernas lärande så att de uppnår nya kunskapsmål och känner glädjen över att lyckas.
Stolt: över att jag har förmånen att vara en del i detta förnyelsearbete. Det känns enormt givande att vara med i detta arbete och att blicka tillbaka och se hur vi också kommit förbi en mängd hinder till den fas vi står i nu.
Nyskapande: De digitala verktygen öppnar för nyskapande verksamhet. Undervisningen förändras. Jag har planerat att bjuda in en känd amerikansk profil till mitt klassrum via ett skypemöte. Eleverna kommer att ha förberett frågor och diskussioner inför detta och kommer att kommunicera live och använda sin kommunikationsförmåga på engelska i en riktig situation. Nytt och spännande! Jag måste bara kolla upp tidsskillnaden.