Publicerad: 7 november, 2022 kl 14:35
Miljö och hälsa arbetar proaktivt för hållbar utveckling
Hållbar utveckling med inriktning på miljö, ekonomi och sociala aspekter – miljö och hälsa är ett gott exempel på en kommunal verksamhet som tar ansvar och arbetar proaktivt. På sikt gynnar det bostadsutvecklingen och kommunens tillväxt.
Motala kommun växer och utvecklas. För att arbetet ska flyta smidigt gäller det att göra saker i rätt ordning och samtidigt ta ansvar för en hållbar utveckling. Miljö och hälsa har anammat ett sådant tänk när det gäller förorenade områden i kommunen.
– De särskilda ansvarsutredningar som vi genomför kopplas direkt till objekt som prioriterats av enheten som arbetar med mark- och exploateringsfrågor. Det är ett gott exempel på kommunens hållbarhetsarbete, säger Per Linnér, chef för miljö och hälsa.
Tydlig turordning
Genom kollegialt lärande ökar förståelsen inom den kommunala organisationen. Det gör det lättare för verksamheterna att gå i takt. När strategisk samhällsplanering börjar med ett förarbete kopplas miljö och hälsa in.
Med en tydlig turordning, där markundersökningar och provtagningar genomförs innan planarbetet ens påbörjats, minskar risken för ovälkomna överraskningar.
– Vi nyttjar den kunskap vi har i organisationen. Vi på miljö och hälsa synkar vårt arbete med projektledning och mark och exploatering. Att samverka och jobba över gränserna ger ett mervärde och vi lär av varandra, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Andreas Johansson.
Han betonar att samverkan över enhets-, verksamhets- och förvaltningsgränser skapar ett tydligt mervärde. Det kommer såväl medarbetarna som företag och kommuninvånarna till godo.
Gedigen inventering
Det övergripande arbetet med förorenade områden i kommunen följer också en tydlig plan.
– Det har gjorts ett gediget inventeringsarbete av kommunen tillsammans med länsstyrelsen. Förorenade områden har identifierats och utretts för att sedan riskklassificeras enligt Metodik för inventering av förorenade områden, Mifo, säger Andreas Johansson.
När tillsynen av ett område för en pågående verksamhet är genomförd tas handlingsplaner fram.
– Vi arbetar proaktivt tillsammans med ansvarigt företag. Sedan följer vi förstås upp arbetet. Vi har ett utbildande förhållningssätt i vår kontakt med företagen, säger Andreas Johansson.
Proaktivt arbete
Han betonar också vikten av att omvärldsbevaka, följa den snabba tekniska utvecklingen och fånga upp nya hållbara saneringsmetoder.
– Det är ett stort och komplext område, men anammar vi nya metoder, samverkar och lär av varandra så gynnar det en hållbar utveckling på alla plan.
– Det gäller att se möjligheterna. Genom att arbeta proaktivt och förebyggande skapar vi en giftfri miljö, tar bort oro och gör det enklare för människor att leva och verka. Dessutom underlättar vi utvecklingen av kommunen. Det handlar om miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet, säger Andreas Johansson.
På webben kan du läsa mer om Motala kommuns arbete med hållbar utveckling, Agenda 2030 och de globala målen.
Miljö och hälsas arbete med de förorenade områdena är i linje med tre av de globala målen: Mål 3 – God hälsa och välbefinnande, Mål 11 – Hållbara städer och samhällen, Mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion.