Publicerad: 21 september, 2023 kl 13:48
Matsvinnet på våra äldreboenden ska mätas

29 september är det Internationella matsvinnsdagen. Samma vecka påbörjar ett matsvinnsprojekt för kommunens äldreboenden. Foto: MostPhotos
Fredagen den 29 september äger internationella matsvinnsdagen rum. Samma vecka inleder måltidsverksamheten ett matsvinnsprojekt på kommunens äldreboenden. Ett av målen är att påverka undernäringen på våra äldreboenden i rätt riktning.
Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på ett annat sätt. Genom att mäta matsvinnet ges möjligheten att följa upp var och varför det uppstår för att i sin tur se till att mer mat hamnar i magen i stället för i papperskorgen. En mätning av matsvinn visar inte enbart hur mycket mat som slängs utan även vad för slags mat som slängs, är det mest mat från tallriken eller från kantiner när serveringen är slut. Kollen på matsvinnet sätter även strålkastaren på miljöfrågor, våra begränsade resurser och FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030.
Två typer av matsvinn
Under hösten kommer tre äldreboenden i kommunen mäta matsvinn under lunch och middag. Veckorna 39 och 40 kommer matsvinnet att vägas och senare under ytterligare en tvåveckorsperiod. Därefter kommer det göras en utvärdering med förhoppningen att dagligen fortsätta mäta matsvinnet kontinuerligt. Detta för att få ut ett nyckeltal som vi kan följa upp och arbeta med framåt.
– Vi ska mäta två typer av svinn under två olika måltider, lunch och middag. Det handlar om dels om serveringssvinn, vilket är den mat som blir över i kantiner och karotter och även tallrikssvinn, den mat som inte äts upp från tallriken. Olika åtgärder behöver genomföras för att minska matsvinnet och det kan variera beroende på verksamhet och förutsättningar, men grundläggande är att ha tydliga rutiner, att samarbeta och att arbeta förbyggande, säger Mathilda Johansson, måltidsutvecklare.