Publicerad: 3 augusti, 2023 kl 15:51
Mathilda ska utveckla den offentliga måltiden

Mathilda Johansson heter vår nya måltidsutvecklare. Foto: Monica Blomkvist Kemi
I maj 2022 antogs Motala kommuns måltidspolicy. Policyn manar till ökat samarbete mellan förvaltningarna och tanken är att kommunens måltidsutvecklare ska vara en brygga mellan förvaltningarna.
Sedan april i år arbetar Mathilda Johansson som kommunens måltidsutvecklare och hon berättar här vad hon mer gör än att se över verksamhetens utvecklingsarbete.
Vad gör en måltidsutvecklare?
– Jag gör en massa olika saker kopplat till den offentliga måltiden och verksamheterna skola, förskola och omsorg. Nu till hösten drar vi till exempel igång ett svinnprojekt inom omsorgen. Syftet är att se svinnet och att stärka samarbetet mellan oss, hemtjänst, LSS och säbo. Vi behöver veta vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Vi siktar på att måltiderna ska bli en del av varje verksamhet så att alla berörda ska orka mer och må bättre. Titeln måltidsutvecklare finns även hos andra kommuner.
Jag jobbar även med kostdataprogram, egenkontroll och fungerar som stöd till cheferna inom måltidsverksamheten.
Vad har du för erfarenhet av kost och måltider?
– Jag är i grunden utbildad kock och måltidsekolog och har arbetat som det inom såväl offentlig som privat sektor.
Vad behöver förändras inom måltidsverksamheten?
– Det är viktigt att de som äter maten får vara med och tycka till. Vi ska be dem om deras åsikter och samla svaren i en utvärdering. Det vi gör är av god omtanke för de som äter den maten vi tillagar samtidigt som vi rättar oss efter Agenda 2030, våra måltidspolicyer och politikernas lokala utvecklingsprogram.
I Sverige serveras tre miljoner måltider varje dag inom offentliga sektorn och ska vi förändra någonstans så är det här, med tanke på hur stor produktionen är. Vi måste följa samhällets strävan efter hållbar mat med omtanke för vår gemensamma miljö. Vi måste också samarbeta med bildningsförvaltningen och bildningsnämnden för att få skolelever att gilla bra mat. När det gäller just skolmaten så är målet att rektorer och pedagoger ska låta den bli en del av skolan som helhet.