Mariebergsskolan invigd med pompa och ståt

Publicerad: 12 december, 2018 kl 16:57

barn och vuxna på en scen

Elever knöt symboliskt ihop fyra band när Mariebergsskolan invigdes. Årskurs F-6, 7-9, grundsärskolan och fritidshemmet bilder nu en inkluderande helhet.

Mariebergsskolan har invigts under högtidliga former.
Efter två år av om- och nybyggnation är Motala kommuns nya F-9-skola redo att ta emot elever och personal efter jullovet.
– Det ska bli skönt att börja i den nya skolan, säger Karl Karlsson i årskurs nio.

Konferencier för dagen var bildningsförvaltningens chef, Johnny Thorén.

– Nu står skolan färdig och lokalerna är fantastiska. Grattis till er nya skola, säger Johnny Thorén innan han lämnar över till bildningsnämndens ordförande (S) Nicklas Rudberg.

– Det känns fint att få fira med er. Det här är er skola, er arbetsplats och det är ni som ska fylla skolan med innehåll. Lycka till.

Elever knyter band

pojke och två män på en scen
Elevrepresentanten Mattias Cruz Pisco tar emot en gåva till skolan från bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg. I bakgrunden står bildningschef Johnny Thorén.

Elevrepresentanter knöt så ihop fyra olika band, som en symbol för att fyra enheter nu samlas under ett tak. Mariebergsskolan kommer att inrymma årskurs F-6, 7-9, grundsärskola och fritidshem, 540 elever och omkring 120 medarbetare.

Kommundirektör Peter Ingesson konstaterade att invigningen är ett historiskt ögonblick, att det inte är varje dag en ny skola invigs.

– Det känns bra att inviga en inkluderande, sammanhållen skola. Vi är väl rustade för att möta framtiden, säger Peter Ingesson.

Tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson betonade att ett så stort projekt som ett skolbygge naturligtvis kräver många insatser från olika håll.

Samarbete är nyckeln

– Samarbete är nyckeln och det kommer att fortsätta när nu tre skolor blir en, säger Agneta Niklasson och lyfter också fram att Mariebergsskolan är byggd för framtiden med en tydlig hållbarhetstanke i materialval och smarta energilösningar.

elever på en scen
Elevrepresentanter deltog förstås vid invigningen.

Elevrådsrepresentanter gav sin bild av den nya skolan:

– Ända sedan femman har det snackats om den nya skolan och nu ska det bli skönt att börja. Vi som går i nian har ju gått i den gamla Mariebergsskolan, i paviljongerna och nu i den nya skolan, säger Karl Karlsson.

– Det ska bli väldigt kul att plugga i nya skolan, säger William Thedin.

Mellan talen bjöds det på underhållning av elever. Det visades en film där elever från grundsärskolan dansade. Från scenen spelade El Sistema i årskurs tre stråkmusik och en kvartett från årskurs sex underhöll med egenskriven rapmusik. Invigningen avslutades med rockmusik framförd av elever från årskurs nio. Därefter kunde inbjudna gäster gå en rundvandring i den nya skolan.

Det riktiga startskottet för skolan går efter jullovet. Då välkomnar personal och rektorerna Ilona Lokka, Helena Mellberg, Lena Kallentoft Petersson och Karin Nilsson eleverna till ljusa, fräscha Mariebergsskolan.