Mångfald på menyn

Publicerad: 20 februari, 2019 kl 07:24

En man i kockkläder som tar för sig av mat från en buffé.

Fredrik Karlsson, kock på Carlsund utbildningscenter, provade gärna den kurdiska maten som Sulle och Ali Ham bjöd på. Fotograf: Jessica Henulin

Många av kommunens matgäster har sitt ursprung i andra länder. För att spegla denna mångfald även på menyn har måltidsverksamheten genomfört projektet Hemlandsmat.

– Vi tycker det är viktigt att alla blir serverade mat som de känner igen, säger Jeanette Karlsson, enhetschef inom Måltidsverksamheten.

En tallrik med mat.
Välfyllda tallrikar när mat från alla världens hörn dukades upp. Fotograf: Jessica Henulin

Härliga dofter från olika delar av världen fyllde köket och restaurangen på Carlsunds utbildningscentrum under tisdagen. För matlagningen stod elever från Astar restaurangutbildning, en arbetsmarknadsutbildning inom restaurang och storhushåll, som Motala kommun samarbetar med. Kockeleverna, med ursprung i andra länder som exempelvis Iran, Eritrea och Bosnien, hade fått laga rätter som ingår i matkulturen i sina respektive hemland.

Inspiration

Matgäster var bland annat kockar och annan personal från kommunens måltidsverksamhet.

– Tanken är att de ska få smaka på mat från andra länder och få inspiration till hur de kan utveckla sin meny eller sitt salladsbord, säger Jeanette Karlsson.

Hon har tagit initiativet till  projektet Hemlandsmat för att bredda utbudet och erbjuda en större mångfald i kommunens matserveringar.

– Många av de som äter kommunens mat har ju annan bakgrund än svensk i dag, och det gäller ju såväl skolan och förskolan som äldreomsorgen. För äldre kan det vara en väldigt viktig upplevelse att få känna smaker som man känner igen från sitt hemland, säger Jeanette Karlsson.

Hon har fått in recept på rätter som ingår i matkulturen i tio olika länder från restaurangeleverna. De är inlagda i måltidsverksamhetens receptbank och kan användas av köken.

Många med utländsk bakgrund

Fredrik Karlsson, kock i köket på Carlsunds utbildningscentrum, var en av dem som provsmakade maten.

– Det är jättekul att få smaka på något nytt och få lite idéer om vad vi kan göra annorlunda. Det är många på Carlsund som har utländsk bakgrund så det är roligt att kunna servera något som de känner igen, säger han.

Jeanette Karlsson berättar att recepten till stor del består av samma råvaror som köken normalt sett använder. Men de är kanske kombinerade på andra sätt och tillagas med annan kryddning.

– Och självklart ska vi fortfarande servera vanlig ”svensk” mat, det här är tänkt som ett komplement för att öka valfriheten, säger hon.