Många besökte innovativ mässa

Publicerad: 9 november, 2018 kl 14:50

två tjejer vid utställningsbord

Under mässan fick Wilma Egerborn och Tea Rydström pris som Månadens UF-företag. Fotograf: Sussie Slotter

Entreprenörskap och innovation är temat på mässan som avslutar Innovationsveckan 2018. Mässan i Carlsund Utbildningscentrum lockade många besökare under hela fredagen.

 

51 UF-företag och 11 andra utställare från förskola och skola deltar i årets mässa ”Entreprenörskap och företagande för barn och unga”.

– Det här är jättekul och det är gott om besökare, säger Jimmy Andersson, lärare på Carlsund.

La Puck UF fick under mässan pris som Månadens UF-företag. De glad vinnarna är Wilma Egerborn och Tea Rydström, som går hotell- och turismprogrammet på Carlsund. Deras produkt är såväl innovativ som unik – brädspelet La Puck.

– Vi ville vara nytänkande och satsa på något nytt. Då kom vi på idén med spelet. Vi har producerat det själva tillsammans med Teas pappa, säger Wilma Egerborn.

Att driva UF-företag är bara positivt och utvecklande, menar företagarna:

– Det är jättekul och jättenyttigt. Det som har varit svårast är att ta steget och visa att vi kan sälja vår produkt, säger Tea Rydström.

Uppskattade föreläsare

två tjejer vid diplom
Linnéa Rapp och Maja Nyman driver ett UF-företag som erbjuder föreläsningar om psykisk ohälsa.

Två andra företagare, som blev Månadens UF-företag i oktober, är Linnéa Rapp och Maja Nyman, som går natur på Platengymnasiet. De driver företaget Not2perfect, som erbjuder föreläsningar om psykisk ohälsa.

– Vi utgår från personliga erfarenheter och pratar utifrån det. Då känner vi att det blir äkta och vi kan bidra med något viktigt, säger Maja Nyman.

– Psykisk ohälsa kan vara ett ämne man undviker att prata om för att inte trampa någon på tårna. Vi vill lyfta det och skapa ett öppnare klimat eftersom många mår dåligt, säger Linnéa Rapp.

Deras föreläsningar är mycket uppskattade och de har pratat på en rad högstadieskolor i Motala och Vadstena. Närmast kommer de att föreläsa för allmänheten på kvällstid, den 27 november och 4 december.

– 40 procent av intäkterna går till stiftelsen Min stora dag, som arbetar med att uppfylla barns drömmar.

Hyllat UF-företag

Alfons Svensson och Rasmus Bohlin går i femman på Karlslunds skola. Tuva Bohlin är praktikant.

På mässan syns också skolor och förskolor. På Karlslunds skola har eleverna arbetat med modeller av platser och offentliga utsmyckningar i Motala. Här syns Motalabron i kartong, en kreativ modell av Borenshult, radiomasterna gjorda av spaghetti, lim och silverfärg.

– Det har varit från förskoleklass till femman, hela skolan. Vi fick en dag på oss. Jag var med och gjorde radiomasterna, berättar Alfons Svensson i femman.

– Jag var i gruppen som gjorde slussarna, visar Rasmus Bohlin.

Under dagen föreläste även Locker Room Talk, från början ett UF-företag från Finspång och nu en prisad och hyllad organisation.