Kulturskolan får tre miljoner till utvecklingsprojekt

Publicerad: 30 april, 2019 kl 10:49

grupp med lärare runt bord med tårtor

Projektmiljoner från Allmänna arvsfonden gläder Kulturskolans lärare. De beviljade pengarna firades som sig bör med tårtmingel. Fotograf: Anneli Stolt.

Motala kommuns kulturskola har fått 3,3 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden. Pengarna ska användas för att arbeta med språkutveckling kopplat till musik i förskolan och musikpedagogiken El Sistema.

Pedagoger på Kulturskolan ska under tre år arbeta med metodutveckling inom förskolan i Motala kommun. Projektet genomförs tillsammans med förskolor i Mölndal, Örebro och Angered. Motala står som ägare till projektet och kommer att rekrytera en projektledare.

Under projektet ska deltagande kommuner utveckla och dokumentera hur de arbetar med språkutveckling genom musik och rytmik i förskolan.

Arbetet kommer att ske i nära samarbete med pedagogerna på respektive förskola. En förskola i Charlottenborgsområdet i Motala kommer att delta.

Arbetet dokumenteras i foto, film och text. När projektet är avslutat ska dokumentationen fungera som ett metodmaterial för förskolor runt om i Sverige.

–  Vi är väldigt glada och stolta över få sätta El Sistema i Motala på kartan på det här sättet. Det ska också bli spännande att få ta del av hur det arbetas med El Sistema på andra förskolor i landet. Och det viktigaste av allt är ju att vi får ta tillvara ”Små barns skapande” som också är rubriken på projektet, säger Sara Englund Eckerbom, samordnare för El Sistema i Motala kommun.