Publicerad: 21 september, 2020 kl 13:11
Kör försiktigt – Under hösten ökar antalet viltolyckor!

Det sker fler än 4000 viltolyckor årligen i Östergötland. Under hösten, i gryning och skymning är risken som störst.
Under månaderna oktober till december kan det dagligen, bara i Östergötland, ske över 30 viltolyckor. På viltolycka.se hittar du information om hur du kan förebygga viltolyckor och hur du ska agera om du råkar ut för en olycka.
Du som förare måste enligt lag anmäla viltolycka till polisen. Att inte anmäla att du kört på ett vilt är straffbart och du kan få böter.
Du måste markera platsen om du kört på rådjur, älg, vildsvin, björn, varg, järv, lo, kronhjort, dovhjort, utter, mufflonfår och örn.
Om olyckan är framme – gör så här:
- Varna – Varna andra trafikanter. Sätt på varningsblinkers och sätt ut varningstriangel.
- Larma – Ta hand om eventuellt skadade och anmäl olyckan till SOS Alarm 112. Lämna en tydlig vägbeskrivning för var olyckan har skett.
- Markera – Märk ut platsen på den sida där djuret ligger eller senast sågs. Detta är viktigt och underlättar om eftersöksjägare behöver leta efter det påkörda djuret. Använd viltmarkeringsremsa, plastpåse eller liknande.
Sakta ner farten
Om du som trafikant kommer till en viltolycksplats – Sakta ner farten! Tänk på att det kan finnas både djur och människor på vägen.
För eftersöksjägare och hund är vägen en tillfällig arbetsplats. Deras uppdrag är att spåra och avliva det trafikskadade viltet.
Eftersöksjägaren sätter upp varningstriangeln ”Viltolycka”. Det är en signal till dig som fordonsförare om att sänka hastigheten och vara extra uppmärksam.
Din hänsyn gör eftersöksjägarnas arbete tryggare. Ta det därför lugnt förbi platsen för viltolyckan.