Driftinformation 1

Hoppa till innehåll
Startsida
Driftinformation 1 Kontakt
  • Skola och förskola
  • Omsorg och hjälp
  • Uppleva och göra
  • Bygga, bo och miljö
  • Stadsplanering och trafik
  • Näringsliv och företagande
  • Kommun och politik
Start / Konstnärlig utsmyckning av nya fontänen i Stadsparken

Driftinformation

  • Budget- och skuldrådgivningen tillfälligt stängd

    24 maj, 2023 Budget- och skuldrådgivningen har stängt från torsdag 25 maj klockan 9.00 och öppnar igen onsdag 7 juni klockan 8.00.

Publicerad: 22 maj, 2023 kl 16:49

Konstnärlig utsmyckning av nya fontänen i Stadsparken

Stadsparken i Motala ska få en ny fontän och nu är det dags för bildningsnämnden att fatta beslut om vem som ska få utsmycka den med vacker mosaik.

Byggnationen av den nya fontänen har pågått under våren och den beräknas vara i drift 1 juni. Efter sommaren ska fontänen utsmyckas med mosaik.

Tre förslag

Uppdraget att skissa fram förslag till utsmyckning gick till tre konstnärer. Idé, skiss och materialprov har presenterats för och bedömts av kommunens kultur- och fritidsutskott.

Följande konstnärer presenterade sina förslag:

Nada Tendzeric från Vadstena

Nada Tendzeric är konstnär, smyckedesigner och bildlärare med utbildningar bland annat inom bild-och-form, smide och modellbyggande. Hon är initiativtagare och projektledare för Skulpturpark Vadstena och en del av Norra Vätterns Bild & Form Konstnärer.

Annette Alsiö från Motala

Annette Alsiö är glaskonstnär med konstnärliga utbildningar från Göteborg, Orrefors, Philadelphia (USA) och Farnham (England). Hon är en del av Norra Vätterns Bild & Form Konstnärer.

Åsa-Maria Bengtsson från Malmö

Åsa-Maria Bengtsson är konstnär och utbildad vid Grafikskolan Forum (Malmö). Hon är lärare inom bild-och-form med stor erfarenhet av offentlig gestaltning.

Skisser som visar förslag till konstnärlig utsmyckning av den nya fontänen i stadsparken.
Förslaget till utsmyckning inmonterat i foto på Stadsparken.

Vadstenakonstnären Nada Tendzeric föreslås få uppdraget

Arbetsgruppen för konstnärlig gestaltning av projektet är eniga i sin bedömning. De föreslår nu att bildningsnämnden, vid sitt sammanträde 24 maj, tar beslut ger uppdraget till konstnären Nada Tendzeric.

 

—Vi har bedömt förslagen utifrån konstnärlig kvalitet, genomförbarhet inom den budgetram som finns samt konstverkets relation till den miljön fontänen finns i. Vi är eniga i vår bedömning och nu väntar beslut i bildningsnämnden, säger utvecklingsstrateg för kultur Christine Rishaug Hellman.

Budgeten för den konstnärliga utformningen är högst 400 000 kronor exklusive moms.

Beskrivning av Nada Tendzerics utsmyckning

Om bildningsnämnden fattar beslut enligt arbetsgruppens förslag kommer fontänen att smyckas enligt Nada Tendzerics förslag. Så här beskriver konstnären själv sitt förslag:

Mötesplats

Jag vill skapa ett konstverk som hedrar vår sjöstad som en viktig mötesplats. Fontänen ligger i Stadsparken, i det vackra gröna området i skuggan av evighetens ekar och vid Vätternsstrand. Fontänen är belägen i parkens mitt, i korsningen, där människor fick mötas i alla tider. Redan på äldre stenålder möttes olika folkgrupper vid Motala ström och skapade både lokala och mer långväga kontaktnät. Vårt behov av att mötas är den röda tråden som förbinder en historia 8000 år gammal med nu tid.

Skisser som visar förslag till konstnärlig utsmyckning av den nya fontänen i stadsparken.
Förslaget till utsmyckning inmonterat i en vy från ovan.

Cirklar

I alla tider har människor samlats och skapat cirklar, som ritualcirklar, samtalscirklar, danscirklar, studiecirklar… Cirkeln är en universell form som förbinder allt till en helhet. I bakgrunden av fontänen, i vyn mot sjön ser man Platens punkt. Cirklar i fontän är en fortsättning på Platens paradigm där den kreativa processen började en gång i tiden.

Mosaikens komposition

Mosaiken består av stora och mindre cirklar i olika färg och nyanser som resultat av omgivningens färger som reflekteras i vattenringar; Ekar, gräsmatta, vatten, himmel och de faluröda/rosa byggnader man ser från olika vinklar när man står vid fontän. Dessa cirklar berör, genomsyrar varandra och skapar rörelse. De går ut i utrymmet utanför vattenfontänen för att fortsätta processen i naturen och ut i samhället där allt är på gång, dialog och möte.

Samspel med omgivningen

Vattenstrålar bildar en cirkel som går samman i mitten av fontänen. Även RGB-ljus bildar en cirkel som ändrar färg under vinterhalvåret och blir en naturlig del av ringarna i fontänen. Den gröna oktogonen (åttahörniga gräsmattan) har en expansiv form och processen “expanderar” – vidgas utanför gräsmattan. Om man går runt fontänen ser man omgivningen från olika vinklar, centrum, bibliotek, sjön, lekplats, hamnområde.

Skisser som visar förslag till konstnärlig utsmyckning av den nya fontänen i stadsparken.
Skiss som visar förslag till utsmyckning.

Teknisk beskrivning

Mosaik i olika färger och storlekar. Med hjälp av klippteknik skapas även mindre bitar som sedan pusslas ihop för att skapa stora former. Mosaikbitar läggs i olika riktningar för att ljuset ska brytas i mosaiken och skapa ljusspel och liv i motivet. Motivet skapas i verkstadslokalen och fästs på mosaiknät. Alla delar markeras och slutligen transporteras och sätts ihop på plats med hjälp av hantverkare. Allt material som mosaik, fästmassa och fog är ljusbeständiga, vattentåliga och frosttåliga och kan vara utsatta för väder och vind under hela året. Allt material som ska användas är miljögodkänt. Det krävs inget speciellt underhåll.

Bakgrund

Stadsparken i Motala får under våren och sommaren 2023 en ny fontän. Den tidigare Fontänen togs bort 2017 på grund av att den var i dåligt skick. Fontänen ersätts, enligt beslut i kommunstyrelsen, med en ny på samma ställe.

Fontänen kommer att vara ljussatt och omges av gräs och planteringar. Konstnärlig gestaltning i form av mosaik ska utföras på betongytan i fontänen. Den konstnärliga gestaltningen finansieras genom 1%-regeln inom projektets ram samt med medel som avsatts till gestaltning i stadsparken och centrum.

Senast uppdaterad: 22 maj, 2023  |  Skriv ut
Dela
  • Dela sidan på Facebook
  • Dela sidan via e-post

Relaterade nyheter

Motalapedagoger del av boken ”Musik för språkets skull”

En digital handbok om musik och språkutveckling är resultatet av ett projekt som förskolan och...

Ett steg närmare nybyggnation på Ekön

Nu har kommunstyrelsen tagit ett steg närmare nybyggnation av skola, förskola, idrottshall och fritidsgård på...

Grattis till årets stipendiater!

Bildningsnämnden har nu utsett årets kultur- och fritidsstipendiater. Vi säger ett stort grattis till årets...
Visa fler nyheter
  • IST, elevsystem
  • Lediga jobb
  • Skolmat, matsedel
  • E-tjänster och blanketter
  • Synpunkter och felanmälan
  • Anslagstavla
  • Suomeksi
  • Öppettider i dag

Kontakta oss

Telefon

0141-22 50 00

E-post

motala.kommun@motala.se

Öppettider

Måndag-fredag 8.00-16.00

Journummer och felanmälan

Adress och besök

Besöksadress

Kommunhuset
Drottninggatan 2
591 35 Motala

Postadress

Motala kommun
591 86 Motala

Organisationsnummer

212000-2817

Om webbplatsen

Om webbplatsen

Tillgänglighetsredogörelse

Nyheter och sociala medier

Motala kommuns nyheter

Facebook

LinkedIn

YouTube

Du använder en omodern webbläsare

Webbläsaren Internet Explorer stöds inte längre av tillverkaren Microsoft och visar inte webbsidor på rätt sätt. Om du väljer att ändå använda Internet Explorer bör du vara medveten om att vissa sidor och funktioner inte visas som det är tänkt.

Läs om rekommenderade webbläsare

Translate

You can translate this website with Google Translate. It is important to remember that the translation is being done by a machine and not by a person. This means that you can never expect the translation to be 100 percent correct.

Motala kommun is not responsible for any mistakes in translations performed by Google Translate.