Publicerad: 20 oktober, 2020 kl 13:10
Kommunstyrelsen har fattat beslut om fortsatt arbetet med idrottscenter

Idag beslutade kommunstyrelsen att fortsätta arbetet med ett idrottscenter. Beslutet innebär att en förstudie ska genomföras, att ett planprogram ska påbörjas samt att en ny detaljplan ska tas fram.
Förstudien som ska genomföras riktar in sig på förutsättningarna för ett idrottscenter placerat i Varamobaden vid riksväg 50.
Kommunens gemensamma ledningsförvaltning har idag även fått i uppdrag att påbörja arbetet med ett planprogram.
För att skynda på processen för att bygga nya ishallar gav kommunstyrelsen samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att påbörja ny detaljplan för en avgränsad del av planprogramområde söder om Månvägen i området vid riksväg 50.
Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter
Arbetet med ett nytt idrottscenter är en del av det gemensamma arbetet som kommunen gör tillsammans med AB Wettern och Serneke Group AB. Detta som ett led i arbetet med den avsiktsförklaring som kommunstyrelsen fattade beslut om 25 augusti 2020.
– Ett av våra mål är att Motala ska ha ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. En stor del av detta är behovsanpassade och ändamålsenliga lokaler, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Almérus.
– Beslutet idag är ett steg framåt för ett idrottscenter. Arbetet kommer att ske etappvis och några delar kommer att ta tid. Vi kommer självklart att behöva prioritera men det ska bli spännande att se vad detta kan leda till, både på kort och lång sikt, säger Annelie Almérus.
Ett idrottscenter på en ny plats ger dels möjlighet till behovsanpassade anläggningar men även möjlighet till att frigöra mark för till exempel bostadsbebyggelse.
– Det känns fantastiskt att vi redan nu kan gå in i nästa skede i vårt stadsutvecklingsprojekt. Genom ett planprogram och en förstudie för området kan vi ta ett helhetsgrepp över hela området och nå en effektiv process, säger ordförande i AB Wettern Erik Backman.
– Mycket av förarbetet är redan gjort men nu får vi en sammanhållen bild över våra behov och områdets tänkta utformning, säger Erik Backman.
Fastighetsbolaget Serneke Group AB har tidigare presenterat sina visioner och vilja att utveckla området Gamla Motala verkstad och kanalstråket där ishall, bandyplan sport- och simhall ligger idag. De olika utvecklingsprojekten hänger därför starkt ihop.
Innehåll i förstudie
Inriktningen i förstudien är att flytta anläggningarna vid sport-och simhall samt isstadion till nytt idrottsområde vid riksväg 50.
Utgångspunkten är att ta hänsyn till den behovsanalys som tidigare beslutats.
Förstudien ska utreda om följande delar kan ingå i ett eventuellt idrottscenter:
- En fullstor multihall med kapacitet för 2000 besökare samt möjlighet för större kulturevenemang med scen, ljud och ljus.
- En fullstor multihall med kapacitet för 300 besökare och gymnastik som prioritet.
- Lokaler för brottning, karate och boxning i anslutning till varandra för samordning och samutnyttjande.
- Separat lokal för bordtennis med mindre läktare.
- Gemensamma förrådsytor för bordtennis, gymnastik, innebandy mm.
- Gemensamma omklädningsytor.
- Gemensamma mötesrum, samlingslokaler, kontor och mötesytor som café
- Ishall för hockey och konståkning.
- Ishall för bandy och skridsko med kapacitet och funktion i enlighet med tidigare redovisad behovsanalys och påbörjad förstudie.
- Fotbollsanläggning med en gräsplan och en konstgräsplan.
- Separat lokal för bowling.
I förstudiens första fas ingår även parkering, trafikföring, kollektivtrafik och teknisk försörjning.
Detaljplanearbete
Parallellt med förstudien drivs arbetet med ett enkelt planprogram för att underlätta och förbereda hanteringen av detaljplanearbete.
Planprogrammet tar upp kritiska planfrågor, etappindelning och miljökonsekvensutredning (MKB).
Bakgrund
Bildningsnämnden och kommunstyrelsen godkände i mars 2020 den behovsanalys för nytt idrottscenter som tagits fram.
De anläggningar som idag finns och används vid sport- och simhall samt isstadion har en hög ålder och är slitna när det gäller den tekniska statusen. Området där de idag ligger har även begränsningar när det gäller infrastrukturen.
Detta tillsammans med resultatet från den behovsanalys som tidigare genomförts har gjort att man nu tittar på andra möjliga lösningar.
I analysen konstateras att idrotten inte är vare sig jämställd eller jämlik. Samtidigt försämras folkhälsan.
Idrott och föreningsliv är viktiga byggstenar i människans välmående. Eftersom idrottens villkor påverkas av olika faktorer krävs ett helhetsperspektiv när dessa frågor hanteras.
Behovsanalysen ska ge ett objektivt underlag för prioriteringar och politiska besluta om investeringar.
Målet är en jämlikare idrott och förbättrad folkhälsa i Motala kommun.
