Publicerad: 23 mars, 2021 kl 15:19
Kommunstyrelsen gillar samarbete kring cykelled Göta kanal

Motala kommun vill bli en del i samarbetet kring cykelled Göta kanal. Leden främjar bland annat en hållbar turism och stärker kommunen som plats.
Kommunstyrelsen godkände ett samverkansavtal vid sammanträdet den 23 mars.
Göta kanal cykelled planeras att bli en nationell rutt med invigning i juni 2022. Leden är cirka 22 mil lång och går längs hela Göta kanal genom sju kommuner fördelade på två regioner.
Sträckningen är till stora delar längs befintlig cykelled. Start och mål är Söderköping/Mem vid Östersjön respektive Sjötorp/Mariestad vid Vänern.
I Motala kommun har nyckeln varit den nya sträckningen av riksväg 34 mellan Borensberg och Motala. Cykelleden ska gå genom Borensbergs samhälle och ansluta till gamla riksväg 34 norr om Boren och vidare till Motala.
– Det är positivt för Motala att samverkan kring cykelturism knyts ihop längs med Göta kanal. Nu blir det upp till oss att tillsammans med Tillväxt Motala och entreprenörer utveckla och skapa nya affärsmöjligheter, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Almérus.
Det föreslagna samarbetsavtalet blir en del av ordinarie samverkan kring Göta kanal under ledning av Göta kanalbolag.
Motala kommun blir genom avtalet ansvarigt för att säkerställa ledens funktion och att sköta drift och underhåll inom kommunen, där inte Trafikverket eller Göta kanalbolag är väghållare. Viktiga delar i kommunens ansvar är skyltning och att inför varje säsong göra en besiktning.
Cykelleden kan få många goda effekter genom lokal och regional samverkan med Göta kanalbolag, berörda regioner och kommuner samt företag och andra intressenter.
Den blir en del av en ökad, hållbar turism vid kanalen och främjar folkhälsan. Leden är också viktig för landsbygdsutvecklingen och besöksmål som Borensberg, Borenshult, Gamla Motala verkstad och Motala hamn. Genom cykelleden kan uppmärksammas såväl naturvård som kulturarv.
