Klimatsmart matvecka följer vegodagen

Publicerad: 27 september, 2019 kl 14:22

skålar med grönsaker

Vi äter med alla våra sinnen. Vegetarisk mat bjuder ofta på starka färger och friska dofter. Foto: Jessica Henulin

Världsvegetariska dagen, nu på tisdag, präglar skolmatsedeln hela kommande vecka. Då lagar vi klimatsmart mat hela veckan lång.

Mat från växtriket och havet, samt kyckling, har betydligt lägre påverkan på klimatet än rött kött. Vi måste alla tänka mer på vad vi lägger på tallriken för att vår kost inte ska orsaka för mycket utsläpp.

– Många tycker kanske att vegetarisk mat är konstigt, för man är inte van. Vi i Motala kommuns måltidsverksamhet vill att våra barn och ungdomar ska vänja sig vid hållbar mat, och serverar därför vegetarisk mat samt fisk och kyckling i skolor och förskolor hela vecka 40, säger Robert Ringman, enhetschef inom måltidsverksamheten.

Information har även gått ut till barn och personal på skolor och förskolor om matens klimatpåverkan och varför menyn ser ut som den gör.

– Vi tänker förstås alltid på att maten ska vara hållbar genom att laga mat efter säsong och minska matsvinnet. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ i de skolor som har bufféservering, säger Robert Ringman.

Maten som vi äter står för en stor del av våra klimatpåverkande utsläpp. Genom att börja äta mer rotfrukter, baljväxter och mindre animaliska produkter kan du göra stor skillnad. Kanske kan ett första steg vara att prova en vegetarisk rätt på Vegetariska världsdagen den 1 oktober? Inspireras här av klimatsmarta veckans skolmatsedel.


Texten Resultatmål 5: Miljömässigt hållbar tillväxt, mot grön bakgrund, samt en ikon med ett löv.
Nyheten är kopplad till resultatmål 5 – Miljömässigt hållbar tillväxt. Motala kommuns tillväxt ska präglas av hållbarhet och en god bibehållen miljö. För att kommunen ska kunna växa långsiktigt måste vi värna vår miljö.