Jubileumskalas i Stadsparken

Publicerad: 25 augusti, 2018 kl 13:17

tre personer som står på Strandpromenaden med vattnet och Motalabron i bakgrunden.

Östgötatrafikens vd Sofia Malander, Trafikverkets regiondirektör Einar Schuch och kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth firade att det är fem år sedan Motalabron och dubbelspåret invigdes. Fotograf: Jessica Henulin

Lördagen den 25 augusti firades två pigga femåringar i Stadsparken. Motala kommun, Trafikverket och Östgötatrafiken uppmärksammade att det är fem år sedan den stora infrastruktursatsningen lanserades i Motala – Motalabron och dubbelspåret.

Jubileumsfesten i Stadsparken bjöd på aktiviteter för hela familjen. Från scenen hölls tal av kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth, Einar Schuch, regional direktör på Trafikverket, och Sofia Malander, Östgötatrafikens vd. Borensbergstjejen Nathalie Sundeck stod för musikunderhållning.

Etableringar av företag

Camilla Egberth talade om den betydelse som både bron och dubbelspåret har haft för Motala kommun. De har underlättat kommunikationer till och från Motala och legat till grund för etableringar av nya företag.

Einar Schuch, regiondirektör på Trafikverket, berättade sedan att infrastruktursatsningen i Motala var den första där väg och järnväg gick hand i hand. Han konstaterade att flytten av riksväg 50 från centrala Motala fått den effekt som man hoppades på.

– Det mesta av förbifartstrafiken och den tunga trafiken går nu över bron, och det har medfört en ökad säkerhet, kortare restider och en förbättrad miljö, sa han.

blå tårtbitar på fat och folk som äter i bakgrunden.
Tårtkalas blev det också för att fira det stora jubileet. Fotograf: Jessica Henulin

Fint landmärke

Han gratulerade också Motala till att ha fått ett fantastiskt fint landmärke med stor betydelse för kommunen.

Sofia Malander, vd på Östgötatrafiken, slog fast att dubbelspåret, som möjliggjort anslutning av Östgötapendeln i Motala, har bidragit till att öka resandet med kollektivtrafik rejält.

– Sedan pendeln började gå från Motala 2013 har antalet påstigningar i Motala ökat med över 100 procent, sa Sofia Malander, som fortsatte med att konstatera att bra kollektivtrafik är en förutsättning för att bredda både arbets- och studiemarknader. Det gynnar både privatpersoner och företag som vill exempelvis behöver rekrytera arbetskraft.

Utmaning

Vi behöver hjälpas åt för att minska biltrafiken, inte minst med tanke på klimatet, och där spelar Östgötapendeln en viktig roll.

– Jag vill utmana dig som aldrig åker kollektivt att prova på att åka kollektivt några dagar till jobbet, eller använda pendeln till att göra utflykter i vårt län, avslutade Sofia Malander.

Jubileumsfesten fortsatte med tårtkalas. Även på kommunens äldreboenden bjöds på tårta denna dag.