Invigning av Charlottenborgs slott 23 mars

Publicerad: 28 februari, 2019 kl 16:32

två kvinnor i utställning med vasshydda

Museiintendent Camilla Gullin kikar fram ur vasshyddan. Kulturstrateg Eva Modén berättar att det var så stenåldersmänniskorna intill Motala ström kanske bodde. Fotograf: Sussie Slotter

Efter två år av renoveringar är det snart dags. Den 23 mars klockan 13.00 invigs de nya utställningarna i museet på Charlottenborgs slott.
– Här berättas Motalas historia från stenåldern och framåt, säger kulturstrateg Eva Modén.

Charlottenborgs slott med Motala museum genomgår stora renoveringar. Yttertaket har lagats och interiörer restaurerats. Konservatorer har bland annat lagat väggmålningar i slottet.

två kranium på pålar
Kopior av skallar som hittades vid utgrävningarna. Fotograf: Sussie Slotter

Samtidigt med renoveringsarbetet har museets utställningar gjorts om. Nya delar har kommit till, andra har tagits bort. Huvudtemat genom museet blir Motalas historia – från stenålder och framåt.

Motala ström blir den blå tråden genom utställningen. En specialtillverkad matta leder besökarna från rum till rum. Fyra rum tillägnas stenåldern och de arkeologiska fynd vid Göta kanal och Motala ström som helt skrev om Motalas historia.

– Vi går tillbaka över 10 000 år i tiden. Det kommer att finnas montrar med arkeologiska fynd från kanalen och strömmen. Vi visar också hur de här människorna kunde bo, i hyddor gjorda av vass, säger Eva Modén.

Centralt i den delen av utställningen är repliker på de skallar på pålar som hittades. De dateras 8 000 år tillbaka i tiden.

Sophia Isberg i centrum

Efter det följer medeltiden och vidare in i modern tid. Konstnären Sophia Isberg tillägnas ett helt eget rum.

– Hennes fantastiska alster måste komma bättre till sin rätt med bra belysning. Det blir ett rum där vi gestaltar hur hon levde och hur hennes arbetsplats såg ut. Att hon kunde skapa under de förutsättningarna är otroligt, säger Camilla Gullin.

Grevinnan Charlotte och samlare

I de nya utställningarna lyfts kvinnorna. Förutom Sophia Isberg berättas grevinnan Charlotte Lewenhaupts historia.

Kopior av de Königsmarckska tapeterna är nu uppspända i en av de övre salarna. Tapetoriginalen från 1600-talet finns på Östergötlands länsmuseum. Huvudpersonerna på tapeterna är den berömda Aurora von Königsmarck, systern Amalia och hennes man Carl Gustaf Lewenhaupt. Kopplingen till Charlottenborgs slott är alltså ätten Lewenhaupt. Mannen som byggde slottet var Ludvig Wierich Lewenhaupt. Det stod klart 1662 och döptes efter Charlotte.

Det blir också ett rum med tema samlingar. Dockskåp, äggkoppar och fåglar syns där. Föremål med Motalaanknytning och östgötakonst kan besökarna också ta del av.

Den 23 mars är det dags för nyinvigning av Charlottenborgs slott. Efter det är museet öppet för bokade visningar under våren. I sommar öppnar det för allmänheten.

Välkommen på invigning den 23 mars

  • Klockan 13.00
  • Landshövding Carl Fredrik Graf invigningstalar
  • Musik av Miriam Treichl från Kungliga operan