Internationellt intresse för Smedsbys utomhuspedagogik

Publicerad: 24 maj, 2018 kl 16:21

gruppbild

Pedagoger från flera europeiska länder och USA har besökt Smedsby skola. Gruppen tog del av skolans arbete med utomhuspedagogik. Fotograf: Sussie Slotter

Motala kommuns arbete med utomhuspedagogik fortsätter att spridas internationellt.
En grupp med pedagoger från bland annat Kroatien, Tyskland och USA har besökt Smedsby skola.

grön tumme upp mot vit bakgrund och texten Var miljösmart!Gruppen leds av Britta Brügge, guru inom utomhuspedagogiken. Hon och Anders Szczepanski från Linköpings universitet har under många år samverkat med Motala kommun.

Under besöket på Smedsby skola fick gästerna delta i en dag med olika utomhusaktiviteter i alla klasser. Även lunchen tillagades på wok utomhus.

Pedagogik och allemansrätt. Sverige har mycket att visa upp för besökarna.

– Det känns jättekul med ett internationellt besök. De har redan blivit kompisar och det blir inte bara ett utbyte mellan lärare-lärare utan även mellan barn-lärare, säger förstelärare Anna Cervin

– Det blir spännande möten mellan lärarna och de kan lära mycket av varandra. Många upplever det som fantastiskt att vi bara kan gå ut i skogen utan att fråga om lov, säger Britta Brügge.

Hon menar att förutsättningen för och inställningen till utomhuspedagogik varierar från land till land, skola till skola.

– Även om de inte har en lika stor och fantastisk skolgård som här i Smedsby går det ändå att vara ute. Det är viktigt att känna vinden mot kinden, säger Birgitta Brügge.

Överför kunskap till Tyskland

Thomas Schneider är lärare i Tyskland och han tycker att det finns mycket av den svenska utomhuspedagogiken som går att ta med hem till Tyskland.

– Nu ska vi se hur vi kan implementera utomhuspedagogiken. Den går att använda på alla lektioner, tyska, matte, geografi, säger Thomas Schneider.

Under dagen på Smedsby skola fick gästerna en guidad tur av elever i årskurs 4.

– Det var ett perfekt tillfälle för dem att träna engelska och gästerna var så imponerade. Jag också, för eleverna visade på ett annat sätt än i klassrummet sina kunskaper. Ett bra bedömningstillfälle, säger Anna Cervin.

– Vi har haft olika aktiviteter, som exempelvis svenska utomhus. Det känns bra att få bjud på det här och visa vår fina skolgård, säger Aneth Axelsson.