Internationellt firande på Nykyrka skola

Publicerad: 16 maj, 2018 kl 16:54

högtidstal på skolgård

Rektor Helena Mellberg och Nykyrka skola uppvaktas av Elias Georges. Skolan får en klassuppsättning av boken "Josefs resa". Den är skriven av UF-elever på Platengymnasiet och handlar om en liten pojkes flykt till Sverige. Fotograf: Sussie Slotter

En jättelång tårta, högtidstal, sång och aktiviteter. Nykyrka skola firade sin internationella inriktning med pompa och ståt.

Nykyrka skola har arbetat internationellt sedan 2015. I höstas fick skolan en officiell internationell profil efter beslut i bildningsnämnden.

På onsdagen uppmärksammades det under hela skoldagen. På förmiddagen fanns det tre trivselgrupper med olika aktiviteter. Lunchen lagades på wok utomhus.

Thea Lönnström, Signe Persson, Agnes Nordqvist och Alma Adolfsson går i fyran. De tycker att dagen varit rolig.

– Vi har varit i tre trivselgrupper och lekt olika leker, säger Thea Lönnström.

Tjejerna tycker att det är bra att gå på en skola med internationell inriktning. De har haft internationella lärarstudenter som undervisat och de har kontakt med elever på en italiensk och en engelsk skola.

– Vi brukar prata med dem på Facetime och så skriver vi brev. Vi ställer frågor och svarar på frågor, berättar Alma Adolfsson.

Tårta, tal och sång

Så är det dags för tårtkalas och, som sig bör, högtidstal. Inbjuden talare är kommunfullmäktiges ordförande Elias Georges, som besökt skolan flera gånger tidigare i samband med internationella besök från bland annat Japan.

– Jag är både glad och stolt över att få vara med och fira tillsammans med er. Vilken resa ni har gjort tillsammans, både personal och elever. Internationellt samarbete skapar förståelse, respekt och tolerans för andra kulturer och religioner, för andra människor och deras livsvillkor, säger Elias Georges.

Rektor Helena Mellberg håller med.

– Språk och bredare kontakter är alltid bra. Genom att lära oss av andra växer vi som människor, säger Helena Mellberg.

– Tillsammans är vi starka och tillsammans med resten av världen blir vi ännu starkare, säger Elias Georges.

Firandet avslutas med sång av flera klasser. Och nog märks den internationella inriktningen klart och tydligt när skolans allra yngsta elever sjunger flera sånger på såväl engelska som finska och franska. Hela världen landar i Nykyrka.