Publicerad: 27 april, 2023 kl 15:28
Insamling av förpackningar från hushåll blir kommunalt ansvar

Regeringens nya regler om förpackningsinsamling innebär bland annat att ägare till flerbostadshus och fritidshus ska få sitt avfall hämtat nära bostaden. Här ser vi Martin Afram, renhållningsarbetare, tömma ett fyrfackskärl.
I januari 2024 tar kommunerna över insamlingen av förpackningsavfall från hushåll. Den stora förändringen är att även ägare till flerbostadshus och fritidshus ska nyttja fastighetsnära insamling.
Fastighetsnära insamling innebär att du lämnar förpackningar för återvinning i direkt anslutning till din bostad. Motala och Vadstena kommuners villahushåll har redan sedan 2021 fastighetsnära insamling i form av fyrfackskärl. De kommande åren ska även förpackningsavfall från flerbostadshus och fritidshus samlas in fastighetsnära.
I Motala kommun planerarar vi nu för fullt för detta skifte. Vi tittar på hur detta kan göras på ett så bra sätt som möjligt för invånarna i Motala och Vadstena. Ett kommunalt helhetsansvar för hushållens avfall skapar möjligheter till en mer effektiv avfallshantering.
De nya reglerna om förpackningsinsamling beslutades av regeringen i juli 2022.
I korthet innebär de nya reglerna:
- Från den 1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret för att samla in förpackningsavfall från hushållen.
- Fastighetsnära insamling ska införas senast den 1 januari 2027, med start från år 2024.
- Producentansvaret för förpackningarna kvarstår och fortsätter bekosta och ansvara för återvinning av förpackningsavfallet.
- Från 2026 ska kommunen samla in förpackningsavfall på större populära platser utomhus, som till exempel torg och parker.
- Förpackningsinsamlingen ansvarar i dag för återvinningsstationerna, där privatpersoner kan lämna förpackningsavfall. Återvinningsstationerna kommer från år 2024 övergå till kommunerna och kommer initialt att finnas kvar i oförändrat antal.
Regeringen har samtidigt beslutat om förenklingar för verksamheternas hantering av sitt förpackningsavfall. De kommer att kunna lämna detta gratis och utan volymbegränsningar på mottagningsstationer som på sikt ska finnas i varje kommun.
Vad händer nu?
Sveriges kommuner planerar för hur detta ska kunna genomföras på ett bra sätt. Formerna kring hanteringen är ännu inte klar.
De fastigheter som redan nu har fastighetsnära insamling av förpackningar i anslutning till sina fastigheter kommer från den 1 januari 2024 få materialet insamlat av entreprenörer anlitade av kommunen.
Vi kommer här på hemsidan löpande uppdatera med ny information.