Innovation krävs för att skapa framtidens arbetsplatser

Publicerad: 6 november, 2018 kl 11:31

Monika Vilhelmsson, Kirsi Mikkonen och Katarina Modahl från Motala kommun tycker att det är viktigt att ha kul och må bra på jobbet. Fotograf: Jessica Henulin

En ökande andel frilansare, ökad stress i samhället och en generation som ställer helt andra krav på en arbetsgivare. Företag och myndigheter står inför en stor utmaning när det gäller att locka och behålla kompetens på de framtida arbetsplatserna.

Innovationsveckan i Motala är i full gång, och de kreativa och innovativa samtalen står i fokus. Under tisdagen samlades representanter från myndigheter och näringslivet till ett kreativt forum där möjligheter och utmaningar med framtidens arbetsplats stöttes och blöttes med hjälp av föreläsningar och praktiska workshops som inspirerade till förändring.

– Det här är en jätteutmaning som berör oss alla, att göra den här omställningen. Vi blir allt färre som arbetar för att försörja allt fler. Vi klarar inte det om vi inte jobbar effektivare och tar bättre hand om de medarbetare som vi har och den kompetens som finns, säger Kirsi Mikkonen, verksamhetsutvecklare på Motala kommun och en av arrangörerna av dagen.

Skratta på jobbet

Katarina Modahl, hälsosamordnare på Motala kommun, tycker att det är viktigt att arbetsgivare sätter hälsan i fokus. Ett sätt kan vara att se till att medarbetarna har roligt på jobbet, kanske med hjälp av flipperspel eller balanslinor, som visades på plats.

– Vi mår bra av att skratta. Genom att vi har roligt på jobbet så kan vi öka frisknärvaron och undvika sjukskrivningar, säger hon.

Frilansare och ”giggare”

Arbetsmarknaden är i förändring och allt fler försörjer sig som frilansera eller så kallade ”giggare”, utan en fast anställning.  De hoppar på fristående uppdrag som verkar spännande och passar deras specifika kompetens.

En man som står vid ett skrivbord.
Stefan Karlsson från EFG visade smarta kontorsmöbler, exempelvis ett skrivbord som ställer in sig efter olika personers behov med hjälp av chip som kan opereras in i handen.

Det krävs nya innovativa lösningar för att kunna erbjuda exempelvis skrivbord till uthyrning för kortare perioder för frilansare som vill ha social stimulans eller kreativt utbyte. Ett företag som specialiserat sig på tekniska lösningar inom området är Motalaföretaget EFG, som fanns på plats för att visa smarta kontorsmöbler. Exempelvis ett skrivbord som är enkelt att integrera med olika typer av teknik, eller varför inte en arbetsplats med skön fåtölj och bord som blir ett tyst rum i rummet.

Vill inspireras av andra

En kille som spelar flipperspel.
Ett flipperspel på en framtida arbetsplats hade Ludwig Modahl Edström inte sagt nej till, men det är inget krav. Fotograf: Jessica Henulin

En som lockas av den nya tidens arbetssätt är Ludwig Modahl Edström, som utbildar sig till civilingenjör inom maskinteknik, och står på tröskeln till arbetslivet.

– Jag tycker att det finns en charm med att jobba i öppna miljöer där det är nära till andra människor som man kan få inspiration och lära av.