Hylla dina sinnen för en bättre miljö!

Publicerad: 18 februari, 2019 kl 10:00

Minska ditt matsvinn med hjälp av dina sinnen

I Motala slänger vi ca 54 kg ätbar mat och dryck per person och år vilket bland annat påverkar vårt avfall och gemensamma koldioxidutsläpp. Det innebär en kostnad av ca 1500 kronor per person och år. Pengar du kan göra något roligare och bättre för. Här kan många små förändringar göra stor skillnad. De små skillnaderna kan vi alla göra om vi hjälps åt. Att informera varandra och ge enkla tips och idéer gör det dessutom mycket roligare.

Våra sinnen hjälper oss på vägen

Ett bra tips är att använda oss av våra olika sinnen – lukt, smak, syn, känsel. Ett exempel på det kan vara att datummärkningen på förpackningar inte systematiskt behöver betyda sista dag att förbrukas. Den är mer satt som ett riktmärke för hur länge maten förväntas behålla sin kvalitet t ex färg, smak, tuggmotstånd m.m. Använd därför det viktigaste du har ”dina sinnen” som hjälp, innan du slänger din mat. Och om du slänger din mat, använd gröna påsen så bidrar du till både biogas och biogödsel.

– Det är viktigt att vi alla bidrar och skapar förutsättningar som är enkla i vardagen för förändring, lite i taget. Det ger ett bra klimatavtryck inför framtiden, säger Hanna Almérus, ordförande i vatten- och avfallsnämnden.

– Den avfallsplan som vi har tagit fram innebär ett antal mål och åtgärder som vi behöver genomföra under kommande tre åren. Med gemensamma krafter och med hjälp av våra sinnen kan vi komma riktigt långt, säger Martina Hornwall, avfallsingenjör

Hitta mer information

Här kan du läsa mer om hur vi långsiktigt ska jobba med hållbar avfallshantering i Motala. Läs vår avfallsplan
Vill du veta mer om vad du kan tänka på och känna till när det handlar om miljöfrågor. Läs gärna på vår webbsida motala.se/miljo


Ge gärna tips, dela med dig av hur du bidrar till minskat avfall #gröntummeupp.