Publicerad: 14 september, 2023 kl 08:00
Höjda räntor ger högre VA-taxa från årsskiftet

De höjda taxorna för vatten och avlopp kommer att gälla från den 1 januari 2024.
Den 1 januari 2024 väntar höjd VA-taxa för privatpersoner och företag i Motala och Vadstena, som har en gemensam vatten- och avfallsnämnd. Främst är det höjda räntor som påverkar avgiften för vatten och avlopp.
Kommunernas vatten och avlopp, VA, är så kallad taxefinansierad verksamhet. Den ska vara självbärande och inte vinstdrivande.
Det betyder att de avgifter kommunerna har för VA också är kundernas avgifter. Enkelt uttryckt: Våra utgifter är dina utgifter. Det innebär att taxorna påverkas när kommunerna ställs inför kostnadsförändringar.
Trend i hela Sverige
Förutom Inflation och ökade elpriser är stigande räntor den främsta orsaken till kommande taxehöjningar. Precis som privatpersoner och företag påverkas kommunerna av det aktuella ränteläget. Prognoser visar att räntorna stiger ytterligare kommande år. Det i sin tur kommer alltså att påverka VA-avgifterna för både privatpersoner och företag.
– Vi har varit förskonade från höjda räntor sedan 2002, men nu höjs räntorna även för de kommunala verksamheterna. Det är något vi inte kan påverka, säger ordförande för Motala-Vadstena vatten- och avfallsnämnd, Nils-Eric Dålse (SD).
Organisationen Svenskt Vatten har undersökt hur de kommunala VA-taxorna utvecklats i Sverige. En tydlig trend är att kommunerna nu genomför den största höjningen sedan 2002. Inflation, ökade elpriser och stigande räntor uppges vara de främsta orsakerna till taxehöjningarna.
Olika höjningar i kommunerna
Så här mycket beräknas VA-avgiften höjas för en normalstor villa i respektive kommun vid årsskiftet:
Motala: 70 kronor per månad
Vadstena: 155 kronor per månad
– Snabba förändringar kan ske, men det är den bedömningen vi gör just nu, säger Nils-Eric Dålse.
Orsaken till att höjningen blir större i Vadstena är för att varje kommun ska bära sina egna kostnader. I Vadstena ska kostnaden fördelas på färre invånare.
– Generellt sett är det dyrare VA i mindre kommuner eftersom kostnaden fördelas på färre invånare, säger Nils-Eric Dålse.
Sett till kommunernas storlek ligger Motala bra till och Vadstena relativt bra till när det gäller VA-taxan för en normalstor villa i Östergötland. Dyrast är avgiften i Ydre, billigast i Linköping. Månadskostnad för en normalstor villa:
Ydre: 986 kronor
Vadstena: 860 kronor
Motala: 655 kronor
Linköping: 526 kronor
När det gäller VA-taxan i flerfamiljshus har Motala länets lägsta avgift. Även Vadstena har en jämförelsevis låg avgift, den tredje lägsta i Östergötland. Dyrast är Finspång. Månadskostnad för lägenhet:
Motala: 245 kronor
Vadstena: 309 kronor
Finspång: 588 kronor
Hur mycket taxorna i slutänden kommer att höjas i Motala och Vadstena beslutas av vatten- och avfallsnämnden och kommunfullmäktige i höst. De höjda taxorna kommer att gälla från den 1 januari 2024.