Gröna bockar fick nytt hem

Publicerad: 22 november, 2017 kl 12:50

Granbock

Deltagarna i daglig verksamhet på Högby lantgård tillverkar granbockar

Förra veckan visade och sålde Högby lantgård sina egentillverkade granbockar på Stora torget. Bockarna, som tillverkas av deltagarna från grunden, är mycket populära och sålde snabbt slut.

På Högby lantgård bedriver socialförvaltningen daglig verksamhet. Deltagarna får exempelvis snickra, ta hand om trädgården och sköta växthuset. Här sköts även getter, får, kaniner, hästar och höns.

Varje år, när det lackar mot jul, tillverkar deltagarna granbockar. Tillverkningen sker från grunden: Granar och björkar fälls. Därefter byggs stommar.

När stommarna är färdigmonterade hämtar deltagarna granris. I år åkte gruppen traktor och vagn i två omgångar, vilket uppskattades av alla.

När granriset är på plats är det dags att börja binda, alla bidrar med sitt genom att hjälpa till att klippa riset, hålla riset och en binder. Det är många moment och alla samarbetar.

Granbock
Handledare Åsa Vilpi bjöd på en kram. Sedan lastade hon, kollegorna och deltagarna av alla bockarna ur bilarna.

– Det är inte så svårt att tillverka bockarna. Det går ganska snabbt men man behöver handskar för det sticks lite, säger en av deltagarna på Högby Lantgård.

Varje granbock får ett namn som bränns in på en träplatta och knyts runt halsen. Nya ägare till bockarna samlades snabbt på torget och granbocken Håkan och hans vänner pryder nu många motalabors hem till jul.