Hjulen snurrar för integration

Publicerad: 4 juni, 2018 kl 16:06

Fem ungdomar med cyklar i bakgrunden, och i förgrunden en kvinna i träningskläder.

Fatima Gholami, Leila Hussaini, Shakila Hussaini, Masoma Khawari och Tawid Nazari har genom projektet Cykla tillsammans, lett av ungdomscoach Matilda Hägglund, fått upp ögonen för cykling som hälsofrämjande fritidsintresse. Fotograf: Jessica Henulin

Cykling är frihet. Det tycker de ungdomar som deltar i integrationsprojektet Cykla tillsammans.

– Som kommunal verksamhet måste vi samarbeta med andra aktörer i samhället. Det behöver inte vara så svårt, säger Matilda Hägglund, ungdomscoach på Hallen, Motalas verksamhet för gymnasieungdomar.

Hallen, som har sitt nav i Motalas gamla saluhall, driver ungdomsgård och flera olika aktiviteter riktade mot gymnasieungdomar. Förra året drog Matilda Hägglund, ungdomscoach, igång en cykelgrupp för tjejer som ville cykla Tjejvättern.

– Vi fick låna cyklar, och fick sponsorer så vi kunde köpa cykelbyxor och andra tillbehör. Vätternrundan sponsrade oss med platser. Vi kom sist i mål, men det gjorde ingenting, för det var så roligt, berättar Matilda Hägglund som själv brinner för cykling.

Lärt sig cykla i klunga

Inför cykelsäsongen 2018 började några av ungdomarna fråga om det skulle bli en repris i år. Matilda Hägglund var med på spåret, och började undersöka om Vätternrundan kunde tänka sig att sponsra med platser på Halvvättern.

– De tyckte att det var en bra idé och ville göra det som ett större projekt, inriktat på integration av nyanlända ungdomar i samverkan med Studiefrämjandet och Sisu. Det blev projektet som vi kallar Cykla tillsammans.

Även cykelklubben inom Maif är delaktiga i projektet och har haft teorilektioner vid cykelkvällar på Hallen. Dessa har varit öppna för alla. De har bland annat lärt deltagarna att äta rätt, laga en punktering och att cykla i klunga.

– Sedan februari har vi haft en grupp med elva ungdomar som tränat för Halvvättern under ledning av Maif. Först körde vi spinning på Actic, medan sedan april har vi kört ute, säger Matilda Hägglund.

Sträcka ut en hand

Cykelkvällarna avslutas med det traditionella cykelfikat, som en särskild bakgrupp ansvarar för.

Matilda Hägglund tror att fler kommunala verksamheter kan dra lärdom av projektet, och inspireras av samverkan med företag och organisationer.

– Man kan alltid sträcka ut en hand och se om det leder till något. Det behöver inte vara så svårt, säger hon.

Fin gemenskap i sadeln

Ungdomarna som deltar i cykelgruppen tycker att det har varit en rolig vår.

– Det är roligt att cykla tillsammans, det blir en fin gemenskap. Dessutom är det ju bra för hälsan och så får man komma ut och njuta av det fina vädret, säger Masoma Khawari.

– När jag såg Vätternrundan för två år sedan tyckte jag att det var en häftig grej, och jag kände att jag skulle vilja delta, men trodde inte att jag skulle kunna det. Men året efter var jag själv med och cyklade Tjejvättern. Och nu ska vi köra Halvvättern, säger Leila Hussaini, som är säker på att hon kommer fortsätta att ha cykling som intresse även efter att projektet är avslutat.


Varje dag hittar vi lösningar som fungerar och låter dem bli en del av våra rutiner.

Månadens goda exempel är till för att lyfta dessa idéer så att de kommer till användning för oss alla.