Publicerad: 23 augusti, 2023 kl 12:34
Hjälp oss minska spridningen av parkslide

Parkslide är en av de svåraste invasiva arterna att bekämpa. Hjälp oss att minska spridningen! Bryt inte av eller klipp växten – då ökar risken för spridning. Råkar du få med växtdelar ska de läggas i förslutna påsar och förbrännas.
Parkslide har stora ovala blad med starkt grön färg och blommar med vita blommor. Stammen är rödlila med regelbundna knutor och löven är äggformade med utdragen spets och platt bas.
Växten kan etablera sig på nästan vilken typ av jord som helst. Den kan spridas med ytterst små rot- och stamfragment och kan reagera på bekämpningsförsök genom att skjuta rotskott upp till sju meter från huvudplantan.
Parksliden är en seglivad växt som snabbt kan ta över stora områden genom att växa i stora, täta bestånd som skuggar och konkurrerar ut annan växtlighet. Rötterna utsöndrar även ett ämne som hämmar tillväxt och etablering av andra arter.
En felaktig hantering av växten kan därmed leda till ökad spridning. Det är därför mycket viktigt att låta växten vara. Bryt inte av grenar, klipp inte växten och hantera den inte på ett sätt som riskerar att sprida den vidare till nya platser.
Till förbränning
Om du ändå råkat få med dig delar av parkslide är det viktigt att ta hand om dessa och lämna till förbränning i slutna påsar vid närmaste återvinningscentral. Delar av parkslide får inte hamna i naturen eftersom att det då bildas nya bestånd.
Om parksliden inte utgör ett problem på växtplatsen eller breder ut och sprider sig rekommenderas det att låta den vara och vänta med åtgärder. Motala kommun testar metoden hetvattenbekämpning på några bestånd med parkslide i kommunen med sandig mark. Hur bra metoden fungerar vet vi inte ännu.
Rapportera parkslide
Under Synpunkter och felanmälan på vår webb kan du på en karta se vilka invasiva arter som finns inrapporterade. Om du känner till ett bestånd med parkslide på Motala kommuns mark som inte finns med på kartan får du gärna rapportera in det. På så vis kan vi få bättre koll på spridningen av arten. Uppe till höger på kartan byter du från “Hybrid” till “Motala – invasiva arter” för att se inrapporterade platser.
Läs mer om invasiva arter och hur du rapporterar: