Henrik Samuelsson Årets UF-lärare i Östergötland

Publicerad: 11 februari, 2019 kl 14:02

två män

Platengymnasiets Henrik Samuelsson är Årets UF-lärare i Östergötland. "Henrik är en mycket värdig vinnare", säger Lars Hindrum, projektledare för UF på gymnasiet. Fotograf: Sussie Slotter

Platengymnasiets Henrik Samuelsson är utsedd till Årets UF-lärare 2019 i Östergötland. Utnämningen ger honom en plats i SM som avgörs senare i vår.
– Det här känns jätteroligt, säger Henrik Samuelsson.

man och kvinna i regn av konfetti
Konfetti, diplom och tårta. Henrik Samuelsson firades rejält av Ung Företagsamhet och regionchef Jonna Castell. Fotograf: Sussie Slotter

En helt vanlig lektion på Platengymnasiet omvandlades till fest. På måndagen firades läraren Henrik Samuelsson med applåder, diplom, blommor, konfetti och tårtor. Ung Företagsamhet i Östergötland överlämnade priset som Årets UF-lärare i länet.

– Henrik är en mycket värdig vinnare som engagerar sina elever. Alltid när vi kommer till Platen och Motala möter vi ett engagemang för UF och ser nya idéer. Henrik och hans kollegor jobbar hårt för att UF ska genomsyra inte bara skolans arbete utan i hela kommunen, säger Lars Hindrum, projektledare för UF på gymnasiet i Östergötland.

Tävlar i SM

I och med utmärkelsen får Henrik Samuelsson tävla i SM, som arrangeras i maj.

– Det är 24 finalister från hela landet som tävlar. Tuff konkurrens, precis som det ska vara i ett SM, säger Jonna Castell, regionchef för Ung företagsamhet i Östergötland.

Pristagaren känner sig förstås hedrad av utmärkelsen:

– Det känns jätteroligt. Jag tror att jag får priset för att jag tycker om att tänka nytt och utveckla idéer. Här i Motala utvecklas UF och antalet företag ökar hela tiden. I år har vi 57 UF-företag, säger Henrik Samuelsson.

Sporrar elever

Rektor Christina Billemar är också glad för priset:

– Det är väldigt välförtjänt och det känns bra för Henrik, skolan och hela kommunen. Det visar att UF är en bra satsning. Jag hoppas att det här gör att eleverna känner sig sporrade att fortsätta med sitt UF-företagande, säger Christina Billemar.

Det är faktiskt andra gången som Henrik Samuelsson vinner priset som Årets UF-lärare på länsnivå. Första gången var i Stockholms län, när han arbetade på Jensen gymnasium.

– Jag ser möjligheter istället för hinder. Att jobba ämnesövergripande är viktigt, för företagande idag är så mycket mer än ekonomi. Det kan handla om hållbart företagande på NO-lektionerna, muntligt framträdande på svenska eller att träna på business pitch på engelskan, säger han.