Publicerad: 20 juni, 2022 kl 14:19
Heltidstjänster för nyanställda i äldreomsorgen

Från 1 december 2022 gäller heltid som norm när Motala kommun tillsvidareanställer nya medarbetare inom äldreomsorgen. Anledningarna är flera: Kompetensförsörjning, kontinuitet för de äldre, jämställdhet och attraktivitet som arbetsgivare.
Socialförvaltningens mål är att så många medarbetare som möjligt arbetar heltid och är anställda tillsvidare. På så vis skapas långsiktighet för verksamheten och ett hållbart arbetsliv för medarbetare.
– Vi står inför stora pensionsavgångar och vi har utmaningar i vår kompetensförsörjning. Att tillsvidareanställa på heltid är en del av lösningen, säger socialnämndens ordförande Maths Andersson (L).
Fler heltidsanställda innebär att det behövs färre vikarier. Arbetet blir mer förutsägbart och det minskar stressen för medarbetarna.
– Vi får också en mer hållbar planering av bemanningen. Dessutom blir vi mer attraktiva på arbetsmarknaden. En annan viktig aspekt är att våra äldre får en bättre kontinuitet, säger Maths Andersson.
Ökad jämställdhet
Heltidsarbete leder också till ökad jämställdhet. Skillnaderna mellan kvinnor och män i arbetslivet är fortfarande mycket stora. Att arbeta heltid ger fler kvinnor trygghet och frihet genom ökade möjligheter att vara självförsörjande och ekonomiskt oberoende.
– Tillsvidareanställning på heltid ska vara det normala vid nyanställning. Det är det första viktiga steget. Vi vill också att redan anställda medarbetare ska motiveras att arbeta heltid, men ingen ska tvingas att gå upp i sysselsättningsgrad, säger Maths Andersson.
Heltid som norm är en så kallad partsöverenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Regioner och fackförbundet Kommunal. Flera kommuner i Sverige jobbar med detta.
