Publicerad: 13 juli, 2023 kl 09:47
Helhetsgrepp när Vuxencentrum tar över stödboende

"Vuxencentrum erbjuder redan idag många olika insatser, men får en tydligare sammanhållande roll, säger Vuxencentrums enhetschef Marie Holmgren.
Kaptensgatans stödboende blir kommunalt den 1 september. I och med det får Vuxencentrum en tydligare sammanhållande roll av Motala kommuns missbruksvård.
Vuxencentrum kommer att kunna erbjuda och ansvara för alla delar av den kommunala missbruksvården från och med i höst:
– Vuxencentrum erbjuder redan idag många olika insatser, men får en tydligare sammanhållande roll. Vi har allt från samtalsgrupper, dagstöd och intensivstöd till stödboende och akutboende, säger Vuxencentrums enhetschef Marie Holmgren.
Stödboendet på Kaptensgatan ska drivas av Motala kommun från den 1 september, då avtalet med privata Nytida löper ut. Syftet med att boendet blir kommunalt är att Vuxencentrum ska få en tydligare sammanhållande roll över hela den kommunala missbruksvården.
De medarbetare som vill följer med i övergången och blir anställda av Motala kommun. Dessutom tillkommer två tjänster och det blir åtta i personalen mot nuvarande sex anställda.
– Bland annat kommer det alltid att vara två i tjänst nattetid på sovande jour. Det gör verksamheten stabilare och tryggare, säger Marie Holmgren.
Utvecklingsplaner
När det gäller så kallade kategoriboenden som Kaptensgatan är målet att arbeta efter en tydlig metod:
– Vi vill implementera metoden Bostad först, som är aktuellt för de boende på Kaptensgatan, säger Marie Holmgren.
Metoden Bostad först bygger på att individen själv är med och skapar sina mål, framtidsplaner och eventuella behandling. Här gäller precis detsamma som för alla hyresgäster – att kraven som finns i hyreskontraktet följs. En del i metoden är förstås regelbundet och långsiktigt stöd från personalen.
Det finns andra utvecklingsplaner när det gäller stöd och hjälp som Vuxencentrum ger. Exempelvis har dagstödet utvecklats:
– Det nuvarande dagstödet har lyckats jättebra och det arbetet fortsätter. Vi hoppas kunna skapa arbetsstationer med exempelvis städning, odling, matlagning eller reparationer. Det är viktigt att ha en låg tröskel in till sysselsättning. Det ska vara lätt att delta i aktiviteter, som ett aktivitetshus, säger Marie Holmgren.