Publicerad: 21 mars, 2023 kl 14:50
Hållbar utveckling på Södra skolan

För Brittmari Lidén och Susanne Johansson är hållbar utveckling en viktig del av undervisningen på Södra skolans högstadium.
En fråga om demokrati och delaktighet. På Södra skolan är hållbar utveckling en del av lärarna Susanne Johanssons och Brittmari Lidéns undervisning. Allt enligt läroplanen.
Lärande för hållbar utveckling är en del av läroplanen och ska ha en central plats i skolan. Hållbar utveckling har tre dimensioner: miljömässig, social och ekonomisk. Alla tre måste samspela för att hållbar utveckling ska nås. Eleverna ska ges förutsättningarna att vara med och skapa ett hållbart samhälle.
Susanne Johansson och Brittmari Lidén är lärare på Södra skolans högstadium. De arbetar med Agenda 2030 och de 17 globala målen i sina klasser. Även mänskliga rättigheterna och Barnkonventionen är en del av undervisningen. Huvudsyftet med undervisningen inom området är tydlig:
– Demokratin. Att värna den. Vi tar den för självklar, men så är det inte i andra delar av världen, säger Susanne Johansson.
Synliggöra globala målen
På klassrummets väggar sitter affischer med de globala målen. Det går alltid att knyta undervisningen till något eller fler av de 17 målen, menar lärarna. En lektion kan de prata om fattigdomen i världen: Mål 1 – Ingen fattigdom. De har också arbetat med FN-dagen och kopplat den till mål 16 – fredliga och inkluderande samhällen.
– Vi försöker att hålla materialet synligt. Då blir det lättare att knyta an till det, säger Brittmari Lidén.
Stiftelsen World children’s prize driver världens största årliga utbildningsprogram om barns rättigheter, demokrati och global vänskap. I klasserna har de arbetat med material från stiftelsen. Eleverna har fått ta del av reportage från hela världen. De har också röstat fram en årlig barnrättshjälte.
– Reportagen är så bra och när de får rösta fram sin kandidat känns det på riktigt, säger Susanne Johansson.
Resurser och kunskap
Lärarna menar att det på skolan finns många infallsvinklar i frågor som rör hållbar utveckling.
– Det är en mångkulturell skola med många resurser och stor kunskap, säger Susanne Johansson.
Lärande för hållbar utveckling innebär att undervisningen kännetecknas av frågeställningar om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Syftet är att barn och elever ska bli medvetna om och delaktiga i en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.
Mål 12 handlar om hållbar konsumtion och produktion. Här har eleverna till exempel fått följa en t-shirts väg, från odling till produktion och färdig produkt. En inblick i baksidan med produktionen i fattiga länder.
– Vi har tittat på hur vissa produkter kan vara så billiga. Det gäller att hitta konkreta saker som engagerar och koppla till elevernas verklighet, säger Brittmari Lidén.
Samverkan med FN
De båda lärarna har även sett till att Södra samverkar med svenska FN-förbundet kring lärande om och för hållbar utveckling, Världskoll i skolan. Exempel på aktiviteter skolan kan göra under projektet är att laga mat till hemlösa på hemkunskapen, tillverka filtar till behövande på textilslöjden, göra filmer om Globala målen på bilden eller ordna en konsert för att uppmärksamma en viktig fråga.
– Vi blev utvalda som en pilotskola för ett samarbete för högstadieskolor. Tidigare kunde enbart gymnasiet vara FN-skolor, säger Brittmari Lidén.
– Huvudtanken är förstås att få eleverna engagerade. Det är viktigt att hitta en röd tråd i undervisningen i hållbar utveckling, säger Susanne Johansson.
Läs mer:
Världskoll i skolan – Svenska FN-förbundet
Södra skolans arbete med att göra hållbar utveckling till en del av undervisning är i linje med två av de globala målen: Mål 4 – God utbildning, Mål 5 – Jämställdhet.