Publicerad: 19 maj, 2020 kl 15:33
Grupp stöttar i frågor om hedersrelaterat våld och förtryck

I konsultationsgruppen ingår integrationssamordnare Lara Kheiroujan, skolsköterska Carina Lohm Isberg, behandlingssekreterare Feirouz Karlsson, socialsekreterare Therese Scapaticci, skolsköterska Anna Cleveson samt skolsköterska Sanna Eldh. Den sistnämnda var inte närvarande när bilden togs.
Frågor om hedersrelaterat våld och förtryck är svåra.
Därför kan kommunanställda som kommer i kontakt med de här frågorna få stöttning av en konsultationsgrupp. Det ska i sin tur leda till ett bättre stöd och skydd till barn och unga.
– Vi arbetar för barnens rättigheter och stärkta självkänsla, säger socialsekreterare Therese Scapaticci.
Konsultationsgruppen består av socialsekreterare, personal från elevhälsan, kurator från ungdomshälsan samt integrationssamordnare. När så behövs samverkar kommunen även med polisen.
Gruppen arbetar efter samma modell som används i Norrköpings kommun.
– Vi kom fram till att vi har resurser och möjligheter att arbeta på samma sätt. Vi kan stötta och vi vill ha en beredskap och trygghet kring de här frågorna. Det är viktigt att våga fråga, det finns inga dumma frågor, säger Lara Kheiroujan.
– Ingen ska behöva sitta med de här frågorna själv. Nu är de välkomna att komma hit och ventilera frågor. Främst handlar det om icke-akuta ärenden, men vi har även möjlighet att ta emot orosanmälan direkt om det behövs, säger Feirouz Karlsson.
Begränsat livsutrymme
Det är inte alltid lätt att se strukturerna bakom hedersnormen, men generellt sett är det när barnets vardag krymper. Det kan bland annat handla om traditionella könsroller mellan syskon, att pojkar och flickor inte får göra samma saker.
– Det finns föräldrar som inte vill leva med hedersnormen, men som inte känner till något annat. Hedersnormen begränsar livsutrymmet för ett barn. Det är små signaler som är symptom på ett strukturellt problem, säger Feirouz Karlsson.
De små signalerna kan vara: Eleven är inte med på sexualundervisningen eller simundervisningen, ett syskon hämtar alltid barnen på förskolan eller äldre syskon vaktar på sina yngre syskon.
– De här barnen och ungdomarna väljer inte sina vänner, vad de gör på fritiden eller hur de formar sin framtid. De blir begränsade och det riskerar att leda till psykisk ohälsa, säger Therese Scapaticci.
Svensk lag gäller
– Om vi inte agerar mot hedersrelaterat våld och förtryck bekräftar vi en segregering. Alla människor ska ha rättigheter, men inte på bekostnad av ungas hälsa, säger Feirouz Karlsson.
– Svensk lag gäller, säger Lara Kheiroujan.
Stärka barnens självkänsla
Konsultationsgruppen hjälper personal att hitta verktyg för att stötta de här barnen och ungdomarna. Motala kommun har varit en del av projektet ”Mognad & livsutrymme”, som drevs av länsstyrelsen. Till projektet finns ett stödmaterial som visar hur skolan kan arbeta för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och främja jämställdhet.
Konsultationsgruppen poängterar vikten av att arbeta med barn i unga år, innan hedersnormen blir en sanning.
– Det är viktigt med kontinuitet och att det finns flera aktörer som hjälps åt, säger Lara Kheiroujan.
– Ring och bolla, kom och berätta! Vi måste arbeta tillsammans för att stärka barnens självkänsla, säger Carina Lohm Isberg.
Kontakt
