Publicerad: 26 mars, 2022 kl 09:00
Glöm inte att släcka för Earth Hour i kväll

Felicia Abdo, Electra Andersson och Stina Broomé tycker att skolmaten är god. Alla tre går årskurs nio på Mariebergsskolan. Maten är tillagad av ett arbetslag i vilket Anna-Lill Forsberg, kock, ingår. Hon står längst till vänster i bilden.
Hur vi väljer att bo, äta, städa, resa – ja, allt vi gör påverkar vår miljö. Vi har denna vecka lagt extra fokus på att uppmärksamma Earth Hour genom att tipsa och rådge om klimatsmarta och hållbara val.
Kommunens medarbetare Bo Hammarberg, energi- och klimatrådgivare samt Thommy Lindholm, trafik- och mobilitetsstrateg gav i början av veckan fina tips och råd kring vardagligt resande samt energihanteringen i våra hem. De jämför en vanlig, genomsnittlig bilresa med en cykeltur, hur många av oss som väljer att pendla med bilen och upplyser oss om att en sänkt rumstemperatur kan minska uppvärmningskostnaden med fem procent.
Städaren Tina Warnberg berättade under onsdagen hur hon i sin profession testat det mesta men sedan några år tillbaka är vatten, ättika och bikarbonat det enda hon behöver.
Tina tipsar också om instagramkontot Ekotipset där följare varje dag delar med sig av miljövänliga knep och knåp för hela hushållet.
Inför fredagslunchen på Mariebergsskolan hade man i samarbete med elever och näringsliv fördjupat sig i växtbaserade, närproducerade ingredienser. Elever och personal har genomfört studiebesök hos en av kommunens lokala leverantörer, Mixum, och följt hela produktionsprocessen för de ingredienser som senare används vid tillagning av måltidsverksamhetens skolluncher. Menyn är skapad i samarbete med Ahlströms Factory med fokus på ett så lågt klimatavtryck som möjligt.
Handla mindre och återbruka mera
– Vi har ju ett mål att 25% av våra inköp ska vara närproducerade, därmed samarbetet med Mixum via Ahlströms Factory. Vi använder oss av Mixums produkter via en upphandling. Mer närproducerat än så kan det inte bli, då deras tillverkning sker här i Motala. En dag i veckan är menyn helt vegetarisk och av veckans totalt tio måltider är sex alltid vegetariska, säger Robert Ringman, enhetschef inom måltidsverksamheten.
Denna lönehelg kanske ni har tänkt ägna en av helgdagarna åt shopping? Eller blir det ett besök till någon av våra återvinningscentraler? Här kan du se deras öppettider. Det största steget i att bli mer hållbar ur en miljöaspekt är att handla mindre och återbruka mera. Vi blir allt bättre på att återvinna vårt avfall. Men samtidigt ökar konsumtionen vilket gör att det även blir mer och mer avfall. Därför räcker det inte med att återvinna, utan vi måste ta nästa steg mot en mer hållbar miljö, vilket är att återbruka.
Earth Hour är ett initiativ startat 2007 av Världsnaturfonden, WWF. Initiativet innebär att alla lampor släcks under en timme, den sista lördagen i mars. Glöm därför inte att i kväll kl. 20.30-21.30 släcka ner för vår gemensamma miljö.