Publicerad: 27 juni, 2023 kl 16:01
Funktionsnedsatta får chans att prata om relationer och sex

Stödpedagogerna Sandra Bengtsson och Linn Storm har tagit initiativet till samtalsgrupper för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Att prata om privata saker kan vara svårt. Och samtidigt väldigt viktigt. Nu startar stödpedagogerna Linn Storm och Sandra Bengtsson samtalsgrupper för personer med intellektuell funktionsnedsättning. I grupperna ska de prata om relationer och sexualitet.
Stödpedagogerna Linn Storm och Sandra Bengtsson har märkt ett behov av att prata om relationer och sexualitet inom Motala kommuns LSS-verksamhet, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Därför tog de initiativet till att starta samtalsgrupper till hösten:
– Vi såg ett behov av att starta ett forum för personer med funktionsnedsättning. Många kanske längtar efter en partner men vet inte hur de ska gå tillväga. Det är bara en av frågorna vi vill lyfta och hoppas kunna ge verktyg till deltagarna, säger Sandra Bengtsson.
– Vi märkte att vi inte pratar om svåra saker och personal kan vara rädda att göra fel, säger Linn Storm.
Tydligt material
De använder ett material som Örebro kommun tagit fram, Ros – relationer och sexualitet hos funktionsnedsatta. Självkänsla – vem är jag? Kompisrelationer och kärleksrelationer. Sexualitet och preventivmedel. Samtycke. Men också hygien. Det är en del av det som samtalsgrupperna kommer att ta upp.
– Vi utgår från materialet, bildstöd, lättläst text och tecken. Vi ska även visa filmer och ha rollspel. Förhoppningsvis kommer det att leda fram till diskussioner, säger Sandra Bengtsson.
Bra gruppdynamik
En intresseanmälan har gått ut till alla som får stöd via LSS. Exempelvis deltagare i daglig verksamhet och personer i LSS-boenden.
– Det är viktigt att sammansättningen i grupperna blir bra. Vi kommer att göra intervjuer och sedan dela in deltagarna i grupper, säger Linn Storm och fortsätter:
– Det blir åtta träffar med varje fyra deltagare i varje grupp och med oss som samtalsledare. Vårt mål är att alla som vill gå ska få chansen.
Personalen viktig
De har informerat de olika personalgrupperna om att samtalsgrupperna är på gång. Personalen är förstås en viktig del i arbetet.
– All personal, även vikarier, ska få information om upplägget och möjlighet att titta på filmerna. Det är nödvändigt att personalen fortsätter samtalen som kan uppstå efter träffarna.
De hoppas komma igång med samtalsgrupperna i oktober och tanken är att de ska hållas på kvällstid.
– Vi ser det som en pilotgrupp och hoppas att det ska få ringar på vattnet, säger Sandra Bengtsson.
Förutom att sätta samman de olika grupperna ska de också förbereda samtalsmiljön, som är extra viktig när ämnena är privata.
– Vi vill ha en mysig och avslappnad miljö.
Efterfrågad utbildning
De båda stödpedagogerna tror att satsningen kommer att bära mycket bra med sig.
– Det viktigaste är att vi synliggöra frågor som rör relationer och sexualitet.
Att det här är en efterfrågad satsning visar personalens reaktioner, menar de båda stödpedagogerna.
– Personalen säger ”Det här är så bra!” och det är viktigt att vi har dem med oss.