Framtidens soptunna på plats i Tjällmo

Publicerad: 17 november, 2017 kl 07:37

Agneta Niklasson kastar skräp i en blå soptunna

Tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson inviger Motala kommuns nya moderna soptunna i Tjällmo. Fotograf: Jessica Henulin

Gata & park har investerat i fem solcellsdrivna soptunnor till vår offentliga miljö. Tunnorna komprimerar skräpet och signalerar när de behöver tömmas. Tekniska nämndens ordförande invigde en av dessa tunnor i Tjällmo, som har mycket problem med nedskräpning på sommaren.

Du kanske har sett de så kallade Big belly-tunnorna på våra gator och torg redan? De har många fördelar jämfört med våra vanliga papperskorgar. De komprimerar det som slängs, vilket gör att det går i fem-åtta gånger mer skräp. Denna funktion drivs av solceller, och det går inte åt någon extra el. Tunnorna är uppkopplade via ett 3G-kort och signalerar till driftsenheten när de är fulla och behöver tömmas.

Provar och utvärderar

Agneta Niklasson, tekniska nämndens ordförande, tror att de här tunnorna är framtiden.

– Nu har vi köpt in fem stycken för att prova systemet. De är flyttbara, så det går att byta plats på dem för att se var de gör mest nytta, säger hon.

Eftersom byalaget i Tjällmo tidigare hört av sig om problem med nedskräpning på orten, så ville hon att en av de första tunnorna skulle placeras där.

– Det är bra att testa även på en mindre ort. Förhoppningen är att den inte ska behövas tömmas lika ofta, och då innebär det en besparing för oss och för miljön att inte behöva åka dit bara för att tömma, säger Agneta Niklasson.

Löser miljöproblem

Tjällmobon Rolf Hansson kom för att titta på ortens nytillskott.

– Jättebra att vi i Tjällmo får en sådan här modern och miljövänlig soptunna. Det löser verkligen ett miljöproblem sommartid. Det är mycket nedskräpning då eftersom det är så många som passerar här, säger han.

De övriga Big belly-tunnorna står på Kungsgatan i centrum, Hamnparkeringen, Verkstadstorget och på Badstrandsvägen i Varamon.