Fortsätt ta ansvar – tillsammans minskar vi smittspridningen

Publicerad: 3 juli, 2020 kl 14:00

skylt som informerar om att hålla två meters avstånd

Motala kommun har satt upp skyltar som påminner allmänheten att ta ansvar och hålla avstånd. Allt för att minska smittspridningen. Fotograf: Annika Krus

Nu är många av oss lediga och vi vill njuta av den härliga sommaren. Men i år är det annorlunda och vi måste ta vårt ansvar kopplat till den pandemi som pågår. Vi har sagt det förut och vi säger det igen – Håll i och håll ut så klarar vi det tillsammans och det blir bättre!

Du har väl tagit del av de sommartips som vi delat förut?

Håll 2 meters avstånd till varandra – både i vattnet och på land

Tänk på att hålla 2 meters avstånd till andra, både på land och i vatten. Om det är trångt på den badplats du kommer till och brukar bada vid – ta ditt ansvar och välj någon annan plats. Tillsammans måste vi gör allt vi kan för att minska smittspridningen nu i sommar.

Ta ett bad i en av alla fantastiska sjöar Motala kommun – Östergötlands sjöstad,  är känt för sitt vatten. Få städer erbjuder samma möjligheter till bad. Med 150 sjöar och över fem mil kust är det lätt att hitta både små och stora badplatser i Motala. Kommunen ansvarar för tio offentliga friluftsbad.

kommunkartan kan du se var badplatserna ligger.

Besök kommunens museer

skulptur av stenåldersman
På Charlottenborgs slott kan du träffa kommunens äldsta man.

Motala kommun driver tre museum: Charlottenborgs slott, Sveriges rundradiomuseum och museilägenheterna i Gamla Motala Verkstad. Kommunen samverkar också med Motala industrimuseum.

Träffa Motalas äldste invånare, njut av Sophia Isbergs fantastiska sniderier, lär dig om vår spännande radiohistoria eller lyssna till berättelser från Motalas industrier.

Öppettider i sommar

Njut av vår fina natur

En vandrare som står på ett högt berg med utsikt över skog och åkrar.
Njut av utsikten från Håleberget. Fotograf: Johan Stadling

Det finns många aktiviteter som kan göras utomhus – både för stora och små. Motala kommun har i år satsat extra på att göra våra friluftsområden tillgängliga.

Att vistas ute i naturen bidrar till rörelse och god hälsa, samtidigt som du minimerar risk för smittspridning.

Naturreservat och grönområden är perfekta att vistas i, särskilt nu när de flesta aktiviteter och evenemang är inställda. Många av dem är också anpassade för personer som har svårt att gå.

Ladda ner en besöksguide eller använd naturkartan för att hitta till ett naturområde. Passa på att utforska den fantastiska naturen hemma. Ta en promenad eller cykeltur längs Göta kanal.

Tipsa gärna nära och kära om de smultronställen du hittar.

Lätt att hitta rätt i Naturkartan – Här hittar du naturområden och utflyktsmål

Läs mer om Naturområden och naturreservat i Motala kommun

Utmana dig själv eller någon nära i discgolf

En putt avslutar en av hålen på discgolfbanan.

Discgolf kan spelas av alla, gammal som ung. Sporten har många paralleller till traditionell golf men istället för att spela med boll och klubbor spelar man med golfdiscar. Dessa finns i många olika typer, plaster och vikter.

I discgolf avslutar man varje hål i en korg av metall som ersätter koppen i traditionell golf. Sporten går ut på att med så få kast som möjligt avklara alla hål på banan. Den spelare som har kastat lägst antal kast när sista hålet spelats har vunnit.

Motala kommun driver två banor för frisbeegolf. En discgolfbana med nio hål finns i Bondebackas friluftsområde, intill Sveriges rundradiomuseum och där kan du även låna discar vid behov.

Håll igång med fysisk aktivitet

Skateparker och bikepark

Lär dig nya trick i sommar! Motala kommun har tre skateparker. En i direkt anslutning till Motala sim- och sporthall på Östermalmsgatan, en i Borensberg vid Lionvallen på Hällsättersleden och skatepark vid Tjällmo skola.  Alla är välkomna att använda parkerna, oavsett tid och ålder.

Du kan även besöka Bikepark Lustigkulle. Den ligger i Ekenäs och drivs av frivilliga krafter tillsammans med kommunen.

Näridrottsplatser och hinderbana

Bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson och Pelle Dufwenberg tävlar vid invigningen av hinderbanan på Råssnäs.

I anslutning till flera bostadsområden finns näridrottsplatser och multiaktivitetsarenor där du har till spontan aktivitet på fritiden.

Testa hinderbanan intill parkeringen vid Råssnäs friluftsområde. Banan består av två parallella spår med 16 olika hinder: den är totalt 85 meter lång och sju meter.

Den ena är lättare och den andra mer utmanande. Hinderbanan är anpassad för barn från åtta års ålder och upp till vuxen ålder. Intill hinderbanan finns även en elgrill där du kan fixa mat och fylla på med energi. Perfekt aktivitet för hela familjen!

Motionsspår och utomhusgym

Runt om i kommunen finns många motionsspår och utomhusgym. Ta en promenad, kör ett pass i ett utomhusgym och håll igång kropp och själ i sommar.

Naturkartan hittar du mer information om utegymmen.


Texten Resultatmål 11: Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter, mot röd bakgrund, samt en ikon med teatermasker.
Nyheten är kopplad till resultatmål 11 – Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Ett rikt kultur- och fritidsutbud är en viktig aspekt för folkhälsan och bidrar till mer välmående invånare. Vi ska vårda och uppmuntra det viktiga arbete som bedrivs av föreningar runt om i kommunen.