Första spadtaget för nya äldreboendet

Publicerad: 19 december, 2018 kl 13:50

Tre personer som gräver i jord.

Britt Nyberg, ordförande i pensionärsrådet, Johan Carlsson, Gärahovs bygg, och Dan Sehlberg, Svenska vårdfastigheter, fick äran att ta det första symboliska spadtaget för nya äldreboendet Nämndemansgatan. I bakgrunden socialnämndens ordförande Annelie Liljedahl, som är nöjd med att spaden äntligen kom till användning. Fotograf: Jessica Henulin

Nu är spaden i backen och bygget av Motala kommuns nya äldreboende Nämndemansgatan i gång.

– Kommunala pensionärsrådet har fått vara med och forma det nya äldreboendet. Det har varit en bra samverkan som vi kan ta med oss i framtiden, säger Annelie Liljedahl, socialnämndens avgående ordförande.

Det nya äldreboendet, som alltså kommer att heta Nämndemansgatan, ligger på tomten intill Mossenplan och Sagomossens förskola. Utformningen har tagits fram utifrån Motala kommuns funktionsprogram för äldreboende, i samverkan med Svenska vårdfastigheter, som kommer att äga boendet och hyra ut till Motala kommun på 25-årskontrakt. Gärahovs bygg ansvarar för byggnationen.

– Det här boendet representerar den senaste forskningen gällande demensvård. Det blir ljust och luftigt, man ska kunna vara både ute och inne. Det blir olika miljöer, så att man exempelvis kan gå undan och sitta i lugn och ro när man får besök, säger Dan Sehlberg, vd för Svenska vårdfastigheter.

Medelhavsklimat

Husets hjärta är ett atrium under tak, där det ska råda Medelhavsklimat året om. Det blir en samlingslokal med oanade möjligheter som höjer kvaliteten på boendet.

Annelie Liljedahl fick för ett och ett halvt år sedan en spade av socialnämndens opposition, tillsammans med frågan om när den skulle komma i backen för ett nytt äldreboende. Nu fick äntligen spaden komma till användning, även om hon lämnade över själva grävandet till Britt Nyberg, ordförande i pensionärsrådet. Tillsammans med Dan Sehlberg och Johan Carlsson, distriktschef för Gärahovs bygg, tog hon första spadtaget.

Samverkan höjer kvaliteten

Annelie Liljedahl tyckte det kändes bra att kunna avsluta sin tid som socialnämndens ordförande med att sätta i gång bygget.

– Att samverka med företag som har så lång erfarenhet av att bygga just äldreboenden har varit väldigt lärorikt för Motala kommun och har höjt kvaliteten i projektet ytterligare, säger Annelie Liljedahl.


Fakta

Boendet är i tre våningar med 54 lägenheter som ligger runt fastig­hetens hjärta – ett atrium om drygt 300 kvadratmeter. Här förlängs säsongen och de inbjudande samlingsytorna passar för olika evenemang. Här finns även plats för odling i växthuset samt delar för rekreation och möten mellan avdelningarna.

Det är nio lägenheter per avdelning där kök, matplats och allrum vetter mot atri­umet eller avdelningens balkong.

Lägenheterna är utrustade med ett pentry och i badrummen finns såväl tvättmaskin som tork­tumlare för ökad integritet och självständighet.

Byggnationen planeras att vara klar första halvåret 2020 och inflyttning kan ske till hösten 2020.