Förskolor i Motala bygger broar

Publicerad: 5 oktober, 2018 kl 11:30

barngrupp som målar

Pedagog Therese Ljungqvist och några av barnen i "Bygga broar"-projektet.

I Motala kommun bygger vi broar på olika sätt. Alla är viktiga och fyller en funktion.
På förskolorna Lustigkulle och Götgatan pågår projektet ”Bygga broar” för ökad förståelse och integration.
– När vår värld ser ut som den gör är det viktigt att våra barn förstår varandra, säger förskollärare Lotta Karlsson från förskolan Lustigkulle.

Sedan ett drygt år arbetar förskolorna Lustigkulle och Götgatan gemensamt i projektet ”Bygga broar”. Inspirationen kommer från förskolor i Stockholmsområdet.

– När vi läste om det blev vi väldigt inspirerade och tänkte att vi skulle göra något liknande. Så fick vi klartecken och körde igång, säger Lotta Karlsson.

Hon och Therese Ljungqvist, förskollärare på Götgatan, har tidigare jobbat på samma förskola. Därför var det naturligt för dem att samverka i ”Bygga broar”. Förskolorna har olika förutsättningar och barn från olika miljöer – perfekt för projektet.

– Vi ser inte lika ut och vi bor olika, men vi är alla människor. För vår framtid är det viktigt att barnen får med sig det. Vi vill bygga broar mellan barnen, oavsett förutsättningar, säger Lotta Karlsson

– Projektet har även bidragit till att Götgatan blivit en del av El Sistema. Där kan vi fortsätta att bygga broar, säger Therese Ljungqvist.

Barnen får nya kompisar

Den här dagen samlas barn och pedagoger i skogen intill Lustigkulle, andra gånger har de varit på Götgatan. Projektet har fått en liten nystart under höstterminen, då nya barn har kommit med i projektet.

De skapar broar, målar, sjunger och leker. Allt med syftet att lära känna varandra och varandras likheter och olikheter.

Fåren som betar i hagen på kullen intill förskolan väcker intresse. Barnen spanar in djuren, kommenterar och funderar. Harry Karlsson och Semere Tesfamariam pekar och skrattar. Att träffa kompisar från en annan förskola är kul:

– Vi leker och vi får nya kompisar och så, säger Harry Karlsson.