Publicerad: 9 juni, 2022 kl 09:15
Förskolan Råssnäs klar för inflyttning

Rektor Katharina Wigren är stolt och glad över att få bedriva verksamhet i den nya förskolan. "Personalen gör ett jättejobb med att få allt i ordning."
Nu flyttar barn och pedagoger in i nybyggda förskolan Råssnäs. Förutom de fyra hemvisterna finns rörelserum, scen, tillagningskök, metodkök och en härlig utomhusmiljö på den nya förskolan.

I mars 2021 togs det första spadtaget till förskolan Råssnäs. Förskolan är i två plan på området där Råssnässkolan tidigare fanns, alldeles intill Råssnäs fritidsgård och Råssnäshallen. Byggnaden är en typförskola utifrån Sveriges kommuner och regioners ramavtal för förskolor. Skanska är entreprenör för byggnationen.
Den nya byggnaden ersätter förskolan Agneshög, som rivits. Under tiden har verksamheten bedrivits i tillfälliga lokaler i området Marieberg.
– Den här förskolan är oerhört efterlängtad. Nu har vi en ny, stor och fin förskola där vi kan anpassa lärmiljöer och undervisning efter barnens behov och intressen. Vi är glada och tacksamma över att äntligen få flytta in, säger Yvonne Larsen, verksamhetschef för förskolan.
– Det är positivt och intensivt. Det är verkligen en förmån att få vara med när en ny förskola byggs, säger rektor Katharina Wigren.
– Personalen gör ett hästjobb med att få allt i ordning. Nyligen hade vi ett öppet hus för vårdnadshavarna och de är positiva till de nya lokalerna, säger hon.

Viktig utomhusmiljö
Utomhusmiljön är en viktig del av den nya förskolan. Gården blir en viktig del i det pedagogiska arbetet. Sedan tidigare finns ett koncept för utomhusmiljön som tagits fram genom ett EU-projekt. Det styr hur gården formas.
Gården är indelad i olika zoner, för lärande, friare lek och för odling. På den välkomnande gården finns även vattenlek och en upplyst pulkabacke.
– Utomhusmiljön är lika viktig som inomhusmiljön, säger Katharina Wigren.

Invändigt har förskolan fyra hemvister, en hemvist i entréplan och tre på andra våningen. Personalutrymmen med kontor, rörelserum med projektor och en liten scen ryms i de fina lokalerna.
I en modern förskola finns såväl genomtänkta praktiska som pedagogiska lösningar.
– Det finns till exempel torkrum för kläder, skor och stövlar. Vi har också ett litet kapprumsbibliotek med böcker att låna. Här samarbetar vi med Motala bibliotek, säger Katharina Wigren.
Tillagningskök och metodkök

På förskolan finns ett tillagningskök och ett metodkök. Just nu är det fullt upp för kockarna Alexander Wessman och Madeléne Kumlin. Det är mycket som ska komma i ordning i köket innan barn och pedagoger är på plats.
Madeléne Kumlin hoppas kunna arbeta med måltidspedagogik då mat och måltid integreras i det pedagogiska arbetet. I det mindre metodköket kan barnen bli mer delaktiga.
– Det ska bli härligt att kunna arbeta med barnen på ett annat sätt kring måltiderna. Det känns bra att få vara med från start och sätta sina egna rutiner i köket, säger Madeléne Kumlin.
Kodlås på förskolan
Förskolan har många entréer och för ökad trygghet och säkerhet är det en så kallad låst förskola.
– Alla vårdnadshavare får en kod som de knappar in för att öppna entrédörrarna, säger Katharina Wigren.
Barn och personal börjar på förskolan Råssnäs den 13 juni. Tidig höst kommer en invigning att hållas.
