Publicerad: 25 april, 2023 kl 08:48
Förberedelser för en fin badsäsong i Varamon

Trots aprilväder och kyla pågår förberedelser inför badsäsongen 2023. I Varamobaden är det snart dags för årets värdar att börja sitt arbete och redan nu arbetas det för fullt, bland annat med att förbättra sophanteringen.
– Just nu jobbar vi med att förbättra möjligheterna till att ta hand om avfallet i Varamobaden. Det behöver dels fungera bra för våra badgäster men även för avfallsenheten som ska kunna komma intill med sopbilarna för att tömma och ta hand om avfallet, säger verksamhetschef för drift och anläggning Thomas Martinsson.

Hanteringen av sopor har förbättrats avsevärt senaste åren genom sex större avfallsstationer med stora sopkärl. Till denna säsong placeras ytterligare en avfallsstation vid stranden nedanför tennisbanorna. Vid samtliga stationer kommer sopbilarna lätt intill vilket är viktigt för att kommunen ska kunna hålla rent och snyggt på badplatsen.
– Totalt blir det sju stora, tillgängliga avfallsstationer med möjlighet att sortera bland annat plast, papp och glas. De äldre numrerade kärl som stått längs stranden har rymt en för liten mängd och inte gått att nås med sopbil. Dessa fräschar vi därför upp, placerar ett stort kärl inuti och ställer tillsammans med de stora avfallsstationerna, säger Thomas Martinsson.
– Visst blir det lite längre för badgästen att gå till sopstationerna från stranden men väl där finns bra möjligheter att slänga och sortera sitt skräp, säger Thomas Martinsson.
Tillsammans håller vi stranden ren
Egenansvaret är viktigt när vi vistas i natur och vid vatten. Var och en behöver ansvara för att ta hand om sitt skräp och se till att lämna platsen fin och ren så att nästa besökare kan njuta av stranden och omgivningarna.

Kommunens ansvar är att se till att det finns bra förutsättningar för att hitta rätt och kunna slänga och sortera skräpet i anslutning till badplatsen.
– Vi jobbar med att ta fram en lösning för att tillhandahålla skräppåsar som placeras längs stranden. Tanken är besökaren ska kunna ta en påse själv men även att våra värdar ska kunna ta kontakt med besökarna, informera om var påsar finns och på så sätt påminna om egenansvaret, säger Thomas Martinsson.
– De mindre numrerade kärlen har tidigare fungerat för att ange en position för blåljuspersonal. Nu när de tas bort jobbar vi med att ta fram en annan lösning för numrering längs stranden. Tanken är att det ska vara på plats till badsäsongen, säger Thomas Martinsson.